Summit skupiny G20 začal kvůli Merkelové jenom v devatenácti

Poprvé na půdě Jižní Ameriky v pátek začal summit dvaceti nejsilnějších ekonomik světa ze skupiny G20. Zahájení dvoudenní vrcholné schůzky v argentinské metropoli Buenos Aires se konalo za přítomnosti pouze 19 členů, protože německá kancléřka Angela Merkelová kvůli čtvrtečním potížím svého letadla dorazí na summit se zpožděním až v pátek večer. Předmětem jednání summitu mají být tradičně ekonomická, ekologická a politická témata. Očekává se, že se do něj promítne nejnovější rusko-ukrajinský konflikt stejně jako podezření, že jeden z účastníků, saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán, byl zapojen do vraždy novináře Džamála Chášukdžího.

Účastníci za sebou mají společnou fotografii a jednají na plenárním zasedání. Do Buenos Aires jsou svolány demonstrace odpůrců globalizace a organizátoři na nich očekávají tisíce lidí. Ve městě jsou ale mimořádná bezpečnostní opatření a vláda na pátek vyhlásila svátek.

Samotnému summitu předcházel podpis nové třístranné obchodní dohody mezi USA, Mexikem a Kanadou, který nahradí původní Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA). Jeden ze signatářů, americký prezident Donald Trump, dohodu označil za vítězství pro ekonomiku USA, kanadský premiér Justin Trudeau optimismem nehýřil. Za Mexiko dokument podpisoval končící prezident Enrique Peña Nieto, jehož mandát v sobotu skončí.

Summit je označován za nejnapjatější v historii skupiny G20, která se začala scházet v roce 2008. Tradiční ekonomická, ekologická a obchodní témata zastiňují současné žhavé události, jednak situace kolem Ukrajiny, jednak vražda saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího.

Proto se pozornost zaměřuje nejen na hlavní světové hráče, jako je Trump, prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching, ale i na saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána. Na společné fotografii stál na samém okraji skupiny, někteří politici, jako Putin i Trump ho pozdravili, ale osobně se setkal jenom s nemnohými - s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem nebo s indickým premiérem Naréndrou Módím.

Macron ho důrazně žádal o vyšetření Chášukdžího vraždy. Panuje podezření, že o ní bin Salmán předem věděl. Sejít se s ním má také britská premiérka Theresa Mayová, která předem řekla, že bude požadovat důkladně vyšetření vraždy.

Ukrajina se promítla na summitu v podobě zrušeného setkání Trump-Putin. Bílý dům trvá na tom, že důvodem je výhradně kerčský incident, Rusko zase naznačuje, že důvodem je vnitřní americké politika.

Summit by měl skončit společným prohlášením, avšak diplomaté, kteří připravují závěrečný text, jsou zatím skeptičtí. Podle nich USA dohodě brání v otázce obchodních pravidel, boje proti změnám klimatu i řešení migrace. Diplomaté naznačili, že by se věc mohla vyřešit neortodoxním způsobem, totiž formulací, že například v otázce dodržení pařížské klimatické dohody se shoduje 19 účastníků, USA nikoli.

Na páteční večer je naplánován ještě kulturní program a večeře, kde by už Merkelová měla být. V sobotu se pak mají konat další bilaterální schůzky, z nichž největší pozornost bude poutat Trumpovo jednání se Si Ťin-pchingem a Merkelovou.

Do Buenos Aires jsou na pátek svolány demonstrace odpůrců globalizace, avšak podle agentur město připomíná pevnost. V pohotovosti je přes 20.000 policistů a 3000 vojáků, zavřeny jsou banky, v centru také obchody a školy a nejezdí doprava. Policie našla v jednom taxi podomácku vyrobené bomby, ale ministryně bezpečnosti Patricia Bullrichová řekla, že očekává jenom klidné protesty a den bez násilí.