Ekonomický růst je méně synchronizovaný, shodli se zástupci G20

summit G20

summit G20 Zdroj: Profimedia

Globální hospodářský růst je méně synchronizovaný a čelí rostoucím hrozbám, mezi které patří obchodní napětí. Vyplývá to z návrhu závěrečného prohlášení skupiny největších ekonomik světa G20, který se podařilo získat agentuře Bloomberg.

"Rizika poklesu v krátkodobém a střednědobém horizontu se zvýšila," uvádí dokument, jehož finální verze má být dnes zveřejněna. Jako hrozby budoucího ekonomického růstu text označuje mimo jiné zvýšené obchodní a geopolitické napětí, globální nerovnováhu a nerovnost. Předchozí prohlášení z jednání G20 letos v březnu nezmiňovalo samostatně obchodní napětí.

Rozvíjející se trhy jsou podle prohlášení lépe připravené, stále však čelí nestabilitě na finančním trhu a možnému odlivu kapitálu.

Ministři financí a šéfové centrálních bank zemí G20 se tento víkend sešli v Argentině. Jejich jednání dominují témata obchodu a měnových kurzů poté, co americký prezident Donald Trump v pátek obvinil Evropskou unii a Čínu z oslabování svých měn, aby tak získaly výhodu v obchodu.