Summit V4: Víme, jak spravit EU

Tisková konference po summitu V4 v Krynici

Tisková konference po summitu V4 v Krynici Zdroj: Stepan Bruner, E15

Visegrádská čtyřka hodlá na bratislavském summitu Evropské unie vystupovat společně. Na summitu v polské Krynici se na tom shodli premiéři Česka, Maďarska, Polska a Slovenska. V4 slíbila Ukrajině pomoc během procesu sbližování s Evropskou unií. Do slovenské metropole se špičky EU sjedou 16. září, aby jednaly o budoucnosti osmadvacítky po brexitu.

„Chceme mít v Bratislavě společné stanovisko,“ prohlásila polská premiérka Beata Szydlová. „V4 má recept na to, jak spravit evropskou unii. Musíme Evropskou unii přiblížit lidem,“ dodala.

Ačkoliv podle českého premiéra Bohuslava Sobotky V4 nemusí najít jednotné stanovisko ve všech oblastech, už nyní panuje shoda na zachování kohezní politiky EU. „Evropské fondy jsou důležitým nástrojem pro vyrovnávání rozdílů mezi členskými státy,“ řekl už před odletem na summit. „Jako prioritní vnímám téma zajištění bezpečnosti a téma zajištění prosperity a životní úrovně,“ uvedl premiér po jednání. To podle něj mimo jiné znamená vytvoření společné evropské armády.

Téma bezpečnosti zmínila i polská premiérka, která jej spojila hlavně s otázkou migrace „Problém migrace musí být řešen tam, kde se zrodil, to znamená mimo EU. Chceme posílení ochrany vnější hranice EU a posílení humanitární pomoci, tak aby si země mohly pomoci samy,“ řekla. Členské státy EU by si podle ní měly o své migrační politice rozhodovat samy.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica chce visegrádská skupina v budoucnu výrazněji promlouvat do tvorby unijní politiky. „V4 je životaschopné sdružení čtyř úspěšných zemí. Prošli jsme jedinečnou transformační zkušeností a máme co nabídnout,“ řekl.

Na summitu ve slovenské metropoli by měl podle Fica odstartovat „bratislavský proces“ reformy Evropské unie. Jednání by mohla vyvrcholit už příští rok v březnu, 50 let od podpisu Římských smluv, zakládajících Evropské hospodářské společenství a Euratom, které stály na počátku evropské integrace.

Předsedové vlád V4 jednali na okraj Ekonomického fóra v Krynici. Několikadenní konference se účastní na tři tisíce hostů z přibližně šedesáti zemí.