EU potřebuje novou vizi, které lidé porozumí, míní Fico

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: ctk

Evropská unie potřebuje novou vizi, která bude pochopitelná pro občany a bude odrážet zájmy členských zemí. V Evropském parlamentu to při představení začínajícího slovenského předsednictví prohlásil premiér Robert Fico.

„Evropská unie musí lépe naslouchat kritickým hlasům. Musí se stát pružnější, méně byrokratickou a vnímavější k různorodosti. A musí se zbavit puncu elitářství a nesrozumitelnosti pro obyčejného člověka,“ řekl Fico s tím, že lidé EU často vnímají jako cosi vzdáleného a odtrženého od běžných občanů.

Dokládá to také nedávné rozhodnutí Británie unii opustit, které podle Fica pravděpodobně odráží i selhání EU ve srozumitelném zprostředkování svých konkrétních přínosů pro občany.

Nová příležitost

Příležitostí k diskusi o nové vizi pro EU bude neformální summit 27 členských zemí, tedy bez odcházející Británie, naplánovaný do Bratislavy na 16. září, připomněl slovenský premiér. Schůzku označil za vyvrcholení předsednictví své země, její intenzivní přípravě chce Slovensko věnovat následující dva měsíce.

Země unie by si také do té doby měly vytvořit takové analýzy dění před britským referendem, „abychom neklamali sami sebe“, míní Fico. V kampani bylo totiž podle něj kromě mýtů, lží a polopravd odpůrců EU a silných argumentů zastánců setrvání možné sledovat též „reálné obavy a nejistoty, které pociťovali britští občané“.

Fico v europarlamentu prohlásil, že lidé v EU mají strach z migrace kvůli možné ztrátě kulturní identity, z terorismu kvůli slábnoucímu pocitu bezpečí a z ekonomických problémů.

„Musíme ale překonat i náš strach - politických lídrů - že se nám nepodaří politické krize zvládnout. A mám dojem, že toho se naši občané bojí nejvíc. I proto jejich důvěra v EU padá,“ řekl slovenský ministerský předseda.

Strach se podle něj promítá do současného růstu popularity extrémistických a nacionalistických tendencí v Evropě, a má tak potenciál nastartovat odstředivé síly a přispět tak k tříštění EU.

V čele ohrožené EU

Fico připomněl, že slovenské předsednictví bude historicky první, které čelí dezintegraci unijního projektu. „Také proto se k budoucímu uspořádání vztahů unie se Spojeným královstvím postavíme aktivně a zodpovědně,“ poznamenal slovenský premiér.

Otázka brexitu podle něj bude nevyhnutelně jedním z dominantních témat předsednictví. Slovensko si přeje, aby jednání, která před formálním britským oznámením o záměru odejít ještě nezačala, byla maximálně konstruktivní a aby byl „zachovaný komfort“ všech, jichž se britský odchod dotkne. Proces si vyžádá určitý čas, není ale možné jej odkládat, neboť jinak se otevře prostor pro dezinterpretace a nervozitu, která poškodí důvěryhodnost unie, upozornil Fico.

„Evropská unie sice není dokonalá, ale má smysl a především nemá alternativu,“ míní slovenský ministerský předseda. Připomněl priority předsednictví své země, jako je pokrok v otázce budování jednotného digitálního trhu, unie kapitálových trhů, dokončení bankovní unie či energetické unie. V souvislosti s přípravou rozpočtu EU na rok 2017 zmínil potřebu lepšího využívání finančních nástrojů, rozpočet musí odrážet priority EU a umožnit odpovídající reakci na současné i budoucí potíže.

Fico zdůraznil, že při různorodosti národů Evropy se mechanické a administrativní posuzování problémů nikdy neosvědčí. „Žádnou ze současných a budoucích krizí se nepodaří vyřešit ani nekoordinovanými, individuálními národními opatřeními,“ varoval.

V otázkách migrace se Slovensko chce přes rozdílné pohledy unijních zemí soustředit na řadu konstruktivních řešení, kde je možné za šest měsíců předsednictví posunout agendu kupředu. „Našimi prioritami zůstává ochrana vnějších hranic EU, bezpečnost a funkčnost schengenu a odstraňování příčin migrace,“ upozornil.

Svěží vítr

Evropská unie ve 21. století potřebuje podle Fica „svěží vítr, otevřenost, upřímnost, jednoduchost a navazující odpovědnost v činech a myšlenkách“. Slovenské předsednictví chce proto otevřít hlubokou reflexi o tom, co chce a musí EU nabídnout evropské veřejnosti. Při pojmenování problémů a návrzích řešení je přitom třeba jak kreativita, tak realismus a pragmatismus.

„Vyvineme maximální úsilí, abychom zabránili fragmentaci unie,“ slíbil Fico s tím, že předsednictví bude navrhovat taková řešení, která budou přijatelná pro členské země i EU jako celek a budou unii spojovat. Důvěru lidí v EU podle něj přinesou jen hmatatelné výsledky s konkrétními dopady na jejich život.

Europoslance závěrem vyzval k podpoře slovenského předsednictví tak, aby bylo možné EU postavit na nové základy.