Svět šokoval masakr v syrském Húlá, Asad odpovědnost odmítá

Sýrie

Sýrie Zdroj: CTK

Sýrie má za sebou nejkrvavější útok, ke kterému došlo na jednom místě od dubnového vyhlášení příměří. Při pátečním masakru ve městě Húlá zahynulo 92 lidí včetně 32 dětí mladších deseti let. Syrský režim zodpovědnost za útok odmítá. Odpůrci vlády autoritativního prezidenta Bašára Asada ale tvrdí, že řadu civilistů zavraždila vládní milice. Událost vyvolala ve světě zděšení, Británie žádá mimořádnou schůzku Rady bezpečnosti OSN.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová označila bombardování Húlá za „zvěrstvo“ a Damašku vzkázala, že USA vystupňují tlak na Asada a jeho „kumpány“, kteří musejí odejít. „Mezinárodní společenství musí mluvit jedním hlasem a požadovat konec krveprolití,“ uvedla ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová.

Syrské úřady ale odpovědnost kategoricky popřely. „Byly zastřeleny děti, ženy a staří lidé. To není rukopis hrdinské syrské armády,“ řekl mluvčí ministerstva zahraničí. Podle něho mají vraždění na svědomí „teroristé“ a došlo k němu prý po boji mezi povstalci a silami věrnými Asadovi. Mluvčí prohlásil, že masakr bude vyšetřovat zvláštní komise.

Opoziční Syrská svobodná armáda, kterou tvoří především dezertéři, ale ztrácí trpělivost. V sobotu varovala, že odstoupí od mírového plánu, který dojednal zvláštní zmocněnec OSN a Liby arabských států (LAS) pro Sýrii Kofi Annan, pokud Rada bezpečnosti OSN nezajistí v Sýrii ochranu civilistů. Emisar světové organizace a LAS je v Damašku znovu očekáván v pondělí. Součástí dohodnutého příměří je i stažení těžkých zbraní z měst.

V neděli byly tvrdé boje ohlášeny z dalšího středosyrského městě Hamá. Z několika čtvrtí se ozývala střelba ze strany provládních sil, uvedla Syrské organizace pro lidská práva. Armáda prý také bombardovala povstalecké město Rastan ležící asi 30 kilometrů severně od Homsu, boje a násilí jsou hlášeny i z jiných částí Sýrie. Od začátku povstání proti režimu Bašára Asada loni v březnu podle OSN už v Sýrii zemřelo více než 10 tisíc lidí, hlavně civilistů.