Světové metropole mají problém. Lidé nechtějí v průběhu pandemie platit vysoké sumy za bydlení

Luxusní londýnská čtvrť South Kensington

Luxusní londýnská čtvrť South Kensington Zdroj: Reuters

Výhledy na Central Park
Výhledy na Central Park
Luxusní londýnská čtvrť South Kensington
4
Fotogalerie

Sydney, New York, San Francisco či Londýn. Světové metropole, ve kterých se platí nejvyšší nájmy v bytech, čelí neochotě nájemců platit vysoké částky za bydlení v době pandemie, kdy je většina obchodů, restaurací a služeb zavřená. Právě dostupnost služeb je často hlavní důvod, proč se lidé do center měst nastěhovali, uvedla agentura Bloomberg.

„Jestliže teď nejednáte o snížení nájmu, jste blázni,“ říká analytik Tim Lawless ze společnosti CoreLogic, která se zabývá analýzou dat. „Nabídka je vysoká a poptávka prudce klesla,“ dodává.

Priority zájemců o bydlení změnil přechod na práci z domova i zavřené obchody a bary. A změnila se tak i mocenská rovnováha mezi pronajímateli a nájemníky.

Dokladem nynějšího trendu je i 26letá Christine Chungová, které se podařilo vyjednat devítiprocentní slevu na nájemném za dům v žádané čtvrti Enmore v Sydney. „Až bude smlouva končit, budu tlačit na další slevu,“ říká Chungová. „Trh se změnil,“ vysvětluje žena, která se o dům v lokalitě vzdálené asi deset kilometrů od centra města dělí s třemi dalšími nájemníky.

Měnit se ale začíná i situace na předměstích. Lidé se solidním příjmem si myslí, že se do kanceláří na plný úvazek už nikdy nevrátí a začínají být ochotni dojíždět do práce z větší vzdálenosti výměnou za více prostoru a větší zahradu. Ceny takových nemovitostí se proto zvyšují navzdory hrozbě globální recese.

Například v oblasti Westchester County, která leží na sever od New Yorku a která se může pochlubit více než osmdesáti kilometry čtverečních parků, se kupní ceny rodinných domů zvýšily ve srovnání s loňskem o šestnáct procent. Naopak na Manhattanu jsou nejnižší od roku 2013 a nabídka je ve srovnání s minulým rokem trojnásobná.

Dramatický pokles cen nájmů zažívá i kalifornské San Francisco. Město, které působí jako magnet na ambiciózní mladé lidi, proslulo raketově rostoucími cenami nájmů, jež přiměly i některé zaměstnance ze Silicon Valley žít v pronajatých obytných vozech zaparkovaných na ulici.

Když teď ale technologické firmy sdělují zaměstnancům, že budou pracovat na dálku určitě ještě v příštím roce a možná trvale, nájmy rychle klesají. Nájemné v garsonce v San Francisku bylo v září podle webu Realtor meziročně o 31 procent nižší, zatímco celostátní pokles činil 0,5 procenta.

V Londýně ceny nájmů klesají v reakci na úbytek zahraničních studentů a dobře placených cizinců, kteří město opouštějí kvůli brexitu. V nejdražších čtvrtích nájmy podle společnosti Knight Frank v září meziročně klesly o 8,1 procenta, nejprudčeji za posledních více než deset let. Slabší poptávku po bydlení vykazuje Londýn jako jediný region ve Velké Británii, ukázal průzkum organizace Royal Institution of Chartered Surveyors.

Podle profesorky urbanismu Christine Boyerové z Princetonské univerzity by pokles cen bydlení mohl vést k jeho spravedlivější distribuci. Města si ale podle ní svou přitažlivost uchovají. „Milujeme města, rádi se sdružujeme,“ říká žena, která sama také pronajímá.