Světoví živnostníci se sjeli do Maroka. Řeší ženskou otázku i inovace

Maroko, ilustrační foto

Maroko, ilustrační foto Zdroj: Niels Broekzitter CC BY 2.0 Flickr

Nultým dnem ve středu v marockém Marrákeši oficiálně odstartovalo páté Světové podnikatelské fórum (GES). Setkání tří tisíc živnostníků a investorů z celého světa se poprvé koná na africké půdě a jeho hlavními tématy jsou inovace, alternativní zdroje energie a problematika pitné i užitkové vody.

Středa je zaměřená na ženskou otázku. „Talenty jsou největším přírodním bohatstvím, které máme, neměly bychom je nijak omezovat,“ prohlásila v úvodní zdravici americká ministryně obchodu Penny Pritzker. Ta také patří k hlavním hvězdám třídenní akce.

Tou bezesporu největší pak je americký viceprezident Joe Biden, zajímavostí bude účast bývalého šéfa banky Barclays Boba Diamonda, jehož fond Atlas Mara se na investice v Africe specializuje.

Světové podnikatelské fórum založil v roce 2009 americký prezident Barrack Obama a Spojené státy americké jsou jeho hlavním organizátorem. Každoročně se pořádá v některé ze zemí, které mají velký ekonomický potenciál pro zahraniční firmy. Loni to bylo Turecko, letos jedna z ekonomicky nejvyspělejších afrických zemí Maroko.

O Maroko je zájem

Účast velkých hráčů na fóru dokazuje, že o Maroko i celý Maghreb je aktuálně zájem. Zvláštní pozornost budí účast Microsoftu, který zde plánuje podepsat smlouvy s hned několika místními start-upy.

Podle Ivana Jukla z ministerstva zahraničí a bývalého šéfa CzechTradu jsou právě technologické inovace a takzvaná „inteligentní řešení“ hlavními zbraněmi, díky nimž se mohou české firmy prosadit v tomto potenciálně zajímavém trhu. „Je pravda, že to často bývá velké riziko, ale zisk je cena za riziko,“ připomíná Jukl s tím, že příkladný je úspěch společnosti Linet operující v Maroku i dalších afrických zemích.