Švýcarsko chce trh práce vybraných kantonů uzavřít imigrantům z EU

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Cristo Vlahos via Wikimedia Commons (CC BY SA 3.0)

Jak zavést do praxe zavedení přistěhovaleckých kvót, které si Švýcaři odhlasovali v roce 2014? Tamní vládu částečně limitují bilaterální dohody s EU o volném pohybu občanů. Švýcarsko chce proto v Bruselu vyjednat, aby si mohlo před imigranty z unie chránit alespoň část svého pracovního trhu.

Evropská unie podle agentury Reuters trvá na tom, že jakékoliv pokusy omezit svobodu pohybu zakotvenou v bilaterálních dohodách mezí ní a Švýcarskem jsou nepřijatelné. Alpská konfederace, ač není členem EU, patří od roku 2008 do schenghenského prostoru.

Její prezident Johann Schneider-Ammann by si proto na Bruselu chtěl vyjednat alespoň určitou míru ochrany pracovního trhu, která by se týkala konkrétních hospodářských odvětví vybraných kantonů.

„Představme si situaci, kdy v kantonu Ticino u hranic s Itálii pracuje v oboru taxislužeb nadprůměrné množství cizinců, zatímco mnoho tamních taxikářů nemá zaměstnání,“ uvedl Schneider-Ammann.

Jednání mezi Švýcarskem a Bruselem ale byla před britským referendem o vystoupení z EU dočasně pozastavena. Švýcarský prezident vyjádřil přání v nich brzy pokročit. „Chci, abychom byli schopni nastavit základní rámec a směr rozhovorů ještě před obdobím letních dovolených,“ řekl Schneider-Ammann.

Jeho země totiž musí závěry referenda z roku 2014 ukotvit ve své legislativě nejpozději v únoru. Svolavatelé hlasování žádali obnovení přistěhovaleckých kvót. S konkrétním číselným vyjádřením, o kolik by měly snížit počet nově příchozích, však návrh neoperoval.