Syřané uvízli na hranicích s Norskem. V obchodech došla kola

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Počet uprchlíků přicházejících do Evropy severní arktickou cestou v posledním týdnu výrazně klesl. Jejich cestu přerušil nedostatek jízdních kol. Pouze na nich totiž mohou hranici Ruska s Norskem překonat. Kvůli zákonům nemůžou jít pěšky, pod hrozbou pokuty je nesvezou ani místní řidiči.

V ruském městě Nikel, které leží na hranici s Norskem, tak uvízlo více než 500 Syřanů, uvedl zpravodajský server The Guardian. A další migranti ze Sýrie i například Afghánistánu do města s 12 tisíci obyvateli přichází.

„Místním obchodům došla kola. Autobus ani taxi Syřany do Norska nesveze, protože nemají platné doklady a řidiči by od Norů dostali pokutu,“ popsal zdroj agentury Reuters. Migranti jsou tak nuceni zůstat v místních hotelech a ubytovnách. Někteří z nich se neúspěšně pokouší přejít hranici.

Severní cestu vedoucí až za polárním kruhem si uprchlíci vybírají, aby se vyhnali nebezpečné plavbě přes Středozemní moře a problematické trase přes Balkán, na které vyrůstají nové a nové ploty. V posledních týdnech si ji tak vybíralo stále více uprchlíků. Podle norské vlády to bylo letos více než tisíc migrantů.

Do Ruska získají Syřané podnikatelské nebo studijní vízum a pak cestují přes Moskvu a Murmansk až na hranice s Norskem, které překonají na kole. Na norské straně se pak hromadí odložené bicykly poté, co uprchlíci dosáhnou svého cíle.

O nebezpečnosti trasy přes moře svědčí i událost z noci na pátek, kdy se potopily dvě lodě plující přes Egejské moře z Turecka do Řecka. O život přišlo podle agentury AP 22 migrantů, 144 se podařilo zachránit.

Ve středu utonulo po ztroskotání lodě poblíž ostrova Lesbos 16 lidí. S přicházející zimou a zhoršujícím se počasí se přitom cesta přes moře stává ještě rizikovější. Mráz ohrožuje i uprchlíky, kteří uvízli na hranicích během cesty přes Balkán.

Ivo T. Budil: Migrace je pro Evropu historická příležitost

Radek Palata: Migraci řeší jen prevence jejích příčin