Sýrie napodruhé odevzdala seznam svých chemických zbraní

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: ctk

Syrská vláda předala Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v Haagu očekávaný seznam svého arzenálu chemických zbraní. Damašek tak splnil požadavek obsažený v rusko-americké dohodě ze 14. září ve stanoveném termínu.

„OPCW potvrzuje, že obdržela od syrské vlády očekávaný seznam syrského chemického arzenálu,“ citovala agentura AFP z e-mailu OPCW. „Technický sekretariát prověřuje získanou informaci,“ uvádí se v něm dále.

První verzi seznamu obdržela haagská organizace od Sýrie už v pátek. Nejmenovaná mluvčí OPCW ho ale označila za částečný dokument a zdůraznila, že organizace čeká od Damašku více. Neupřesnila ale, co v dokumentaci ještě chybělo.

Mluvčí OPCW Michael Luhan dnes podle agentury AP zopakoval své páteční prohlášení, že organizace nezveřejní žádné podrobnosti o obsahu dokumentu.

Sýrie vlastní odhadem 1000 tun chemických látek, které se zavázala zlikvidovat na základě rusko-amerického návrhu s cílem odvrátit americký úder na Sýrii v reakci na chemický útok u Damašku z 21. srpna.

Likvidace bude složitá

Tento plán, na němž se ministři zahraničí USA a Ruska shodli minulou sobotu v Ženevě, ukládá režimu v Damašku deklarovat do týdne - tedy do dneška - jeho chemický arzenál, včetně názvu, typu a množství jednotlivých otravných látek a místa jejich uskladnění. Syrské chemické zbraně pak mají být do poloviny příštího roku vyvezeny ze země a zlikvidovány.

Syrský prezident Bašár Asad ve středu v rozhovoru pro americkou televizi Fox News odhadl náklady na likvidaci syrských chemických zbraní na jednu miliardu dolarů a časovou náročnost tohoto procesu nejméně na jeden rok. Experti ovšem pochybují, že se v podmínkách občanské války v zemi vůbec podaří rusko-americký plán realizovat.

Petr Robejšek: Sýrie a smysl globálního vládnutí