Syrská armáda kontroluje celé město Dúmá u Damašku

Syrská armáda má pod kontrolou město Dúmá u Damašku. Oznámil to ruský generálmajor Jurij Jevtušenko, jehož citovaly ruské agentury. Dúmá byla posledním útočištěm povstalců působících v blízkosti syrské metropole. Syrská vláda tak podle Ruska ukončila boj o východní Ghútu, v níž je Dúmá největším městem.

Boje začaly v polovině února a o život v nich přišly stovky lidí. Dúmá byla 7. dubna terčem útoku, při němž byly podle opozice použity chemické zbraně. Sýrii za to hrozí odveta, kterou připravuje americký prezident Donald Trump a spojenci USA.

Generál Jevtušenko řekl, že nad Dúmou vlaje syrská státní vlajka. Agentura RIA Novosti oznámila, že Rusko do Dúmy poslalo vojenské policisty, kteří zajistí pořádek a předání města do rukou syrských úřadů.

Z východní Ghúty se postupně evakuovaly jednotlivé povstalecké skupiny. Jako poslední vyjednávala Džajš al-Islám, která působila právě v Dúmě. Podle Ruska tato skupina odevzdala ruské straně, která s ní vyjednávala, 400 zbraní včetně děl, granátometů a odstřelovacích i útočných pušek.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že se v dubnu z Dúmy evakuovalo přes 13 500 povstalců a jejich příbuzných. Až 1500 jich odešlo v minulých 24 hodinách.

Východní Ghúta byla posledním povstaleckým územím v blízkosti Damašku, Syrská armáda ji obléhala od roku 2013. Žilo tam na 400 tisíc lidí. Mnoho z nich se evakuovalo spolu s povstalci na sever a západ Sýrie. Opozice Damašku a také radikální skupiny jsou nyní soustředěny v provincii Idlib na severozápadě země. Intenzivní boje ve východní Ghútě začaly v únoru a od té doby odtud podle ruského ministerstva obrany odešlo 165 tisíc lidí. Bojovníci, kteří východní Ghútu hájili, propustili 250 rukojmích.