USA: Chemický útok stále analyzujeme, jsme už ale připraveni plánovat úder proti Sýrii

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

James Mattis, ministr obrany
2
Fotogalerie

Americká armáda je připravena navrhnout možnosti vojenských úderů proti Sýrii, bude-li to z rozhodnutí prezidenta vhodné. Prohlásil to ve středu podle agentur Reuters a AFP americký ministr obrany James Mattis.

Spojené státy podle šéfa Pentagonu stále analyzují zpravodajské informace o chemickém útoku v Sýrii, za který podle Washingtonu nese odpovědnost režim syrského prezidenta Bašára Asada. "Pořád na tom pracujeme," řekl Mattis.

Ministr obrany komentoval možnost amerického úderu během rozhovoru s novináři při návštěvě nizozemské armádní delegace. Na dotaz, zda má k dispozici dostatek důkazů pro obvinění syrského režimu, řekl: "Stále analyzujeme zpravodajské informace, naše vlastní i našich spojenců. Pořád na tom pracujeme."

Na další dotaz, zda je americká armáda připravena zaútočit v Sýrii, dostane-li příkaz, Mattis řekl, že Pentagon "je připraven navrhnout vojenská řešení, budou-li vhodná, jak prezident rozhodne".

Podle agentury Reuters jsou slova amerického ministra obrany opatrnější než dřívější výroky Donalda Trumpa. Prezident USA na twitteru na budoucí starty amerických raket dokonce přímo upozornil Moskvu. "Připrav se Rusko, protože (rakety) přijdou, pěkné a nové a 'chytré'!" napsal prezident. Kreml vzápětí jeho "twitterovou diplomacii" odmítl.