Syrská armáda s pomocí Rusů osvobozuje města na západě Sýrie

ruské nálety na Homs

ruské nálety na Homs Zdroj: ctk

Ruská letadla bombardovala tři desítky cílů v syrské západní provincii Hamá a syrská armáda se spojenci postoupila v boji proti povstalcům. Oznámila to organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR), která situaci mapuje z Londýna. Podle informací z Moskvy provedla ruská letadla za minulých 24 hodin přes 50 náletů.

Podle SOHR se Hizballáhu, který je spojencem Damašku, podařilo obsadit jižní část města Kafr Nabúda. O život údajně přišlo několik desítek povstalců. „Jsou to nejtvrdší boje na severu Hamá od začátku společných operací armády a Ruska,“ sdělil Ramí Abdar Rahmán ze SOHR. Dobytím Kafr Nabúdy se vládní jednotky dostávají blíž k dálnici, jež spojuje velká města na západě. „Je to strategické město,“ řek Abdar Rahmán k bojům o Kafr Nabúda.

Kreml tvrdí, že ruská letadla útočila v Idlibu, Homsu a Hamá a také v Latákíji a zaměřila se na výcvikový tábor, zbrojní sklad IS a na trasy, které tato organizace používá. Ruské ministerstvo obrany také tvrdí, že za měsíc letectvo zásadním způsobem zničilo arzenál IS a že radikálům dochází munice. Rusko do bojů vstoupilo 30. září vlastním letectvem, aby podpořilo syrskou armádu a pomohlo jí chránit západní oblasti země.

Vyjednávání se Saúdy

Rusko tvrdí, že o svých krocích vyjednává s USA a Saúdskou Arábií. Podle Rijádu, který se zapojením Ruska nesouhlasí, bude mít ruská intervence vážné důsledky. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov prohlásil, že se Rusko s „regionálními spojenci“ zatím na 100 procent neshodlo, ale že se názory sbližují. Podle saúdskoarabských zdrojů citovaných agenturou Reuters vyvolá ruská intervence sektářský konflikt, do nějž se zapojí extremisté. Saúdská Arábie se domnívá, že by se Rusko mělo připojit ke koalici, která už proti IS v Sýrii bojuje od loňska.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že Moskva svou pokračující podporou syrského prezidenta Bašára Asada syrskou krizi prodlužuje. Podle něj Rusko nejedná konstruktivně.

V Sýrii proti IS bojuje přes rok letecká koalice vedená USA, avšak na rozdíl od Rusů nemá silného spojence pro pozemní boj. Nejvýznamněji jí pomáhaly kurdské milice označované jako YPG. Ty oznámily, že se připojily k širší koalici arabských povstalců. Jejich organizace si říká Demokratické síly Sýrie a patří k nim většina oddílů Syrské svobodné armády, která bojuje proti Asadovi od začátku povstání. Připojení YPG ke koalici by mohlo uklidnit Turecko, které sledovalo vojenské úspěchy syrských Kurdů se znepokojením a interpretovalo je jako pokus rozšířit kurdské oblasti podél turecké hranice.

Zapojení asyrských křesťanů

V nové koalici bojují také oddíly asyrských křesťanů. „Protože jde o demokratické a sekulární síly, doufáme, že se nám dostane podpory od koalice vedené USA. Prvním úkolem je bojovat proti IS, protože to je nepřítel číslo jedna, ale chceme také v budoucnu vybudovat demokratickou Sýrii,“ sdělil Násir Hadž Mansúr z kurdské správy severu Sýrie.

Pentagon minulý týden oznámil, že nebude dále poskytovat výcvik vybraným lidem pro boj proti IS v Sýrii, ale rozšíří svou pomoc na skupiny, které už v Sýrii bojují. Podle všeho tak ustoupil od podmínky, že se tito lidé zapojí výhradně do bojů proti radikálům, a ne proti Asadovi. Výcvik a vybavení už syrské opozici poskytuje od loňska americká Ústřední zpravodajská služba, která si omezení na boj proti IS nevyhradila.