Syrská krize tématem summitu G20? EU a Rusko se neshodnou

Summit G20 (archivní foto)

Summit G20 (archivní foto) Zdroj: ctk

Evropská unie a Rusko se neshodují v tom, zda by blížící se summit lídrů skupiny G20 v Petrohradě měl koncem příštího týdne probírat také syrskou krizi. Podle zdroje z Evropské komise toto téma na summitu být nemělo, o den později ruský prezident Vladimir Putin však navrhl pravý opak.

Zástupci unie, kterými ve čtvrtek a v pátek budou předseda Evropské komise José Barroso a evropský prezident Herman Van Rompuy, chtějí především, aby summit především trhům vyslal jasný signál o posilující ekonomice.

„Jednání skupiny G20 není fórem pro zahraničněpolitickou agendu,“ poznamenal v pátek evropský diplomat k možnosti, že by lídři největších ekonomik probírali syrskou krizi či problematiku ukrajinsko-ruských vztahů. Skupina by se podle něj primárně měla zaměřit na celosvětově významné hospodářské otázky.

Ruský prezident Putin ale v sobotu právě o Sýrii jako tématu G20 hovořil. Ostrými slovy také označil obvinění Damašku z užití chemických zbraní za „nehorázný nesmysl“. Žádá, aby USA, které zřejmě směřují k zásahu v zemi, předložily pro svá tvrzení, že za použití chemický zbraní je odpovědný syrský režim, důkazy v Radě bezpečnosti OSN.

EU, jejíž členské země se v pohledu na případný zásah v Sýrii velmi odlišují, dosud oficiálně zdůrazňovala především potřebu politického řešení syrského občanského konfliktu.

V Petrohradě se EU chce především soustředit na posilování důvěry trhů i občanů ve schopnost rozvinutých zemí vypořádat se s ekonomickou krizí. „Petrohrad by měl přijít s velmi silnou, důvěru trhu i občanů posilující zprávou, pokud se týká ekonomiky a růstu,“ míní evropský diplomat.

Evropská unie může poukazovat na fakt, že ekonomická nálada v zemích platících eurem i v celé EU se podle statistiků v srpnu už čtvrtý měsíc v řadě zlepšovala. Za celou EU dosáhla nejvyšší úrovně za dva roky. Minulým jednáním G20 přitom dominovala právě problematika některých v dluzích a problémech se tehdy topících evropských zemí.

Podle otevřeného dopisu, který kolegům z G20 poslali dva vrcholní představitelé EU, tedy Barroso a Van Rompuy, musí petrohradská schůzka zdůraznit, že v centru zájmu skupiny G20 je i nadále růst a také snaha zajistit zaměstnanost.

Připomněli evropskou strategii zdůrazňující finanční stabilitu, vyčištění bankovního systému, včetně rychlého dokončení bankovní unie, i strukturální refory a fiskální konsolidaci, která mají napomoci obnově konkurenceschopnosti a zajistit udržitelné zadlužení.

Podobná prohlášení prosazují zástupci EU do závěrečných komuniké z jednání G20 už poněkolikáté.

V centru pozornosti skupiny budou zřejmě především rozvíjející se trhy, jako Brazílie či Indie. U nich se totiž podle evropského diplomata teprve ukáže, zda jejich současné potíže jsou jen odrazem celosvětové krize, či projevem hlubších strukturálních problémů.

Přímo do agendy G20 patří mezinárodní obchod a snahy o uvolnění překážek, které mu stojí v cestě. Petrohradský summit by se měl podle EU také zabývat bojem s daňovými úniky, například lepší výměnou informací a podobně. Barrosův a Van Rompuyův dopis též jako důležité téma zmiňuje reformu mezinárodní finanční architektury, či práci na potírání korupce a energetickou problematiku.