Syrská protivzdušná obrana málem sestřelila dopravní letadlo se 172 cestujícími, tvrdí Rusko

Airbus A320 aerolinek Rossiya (ilustrační foto)

Airbus A320 aerolinek Rossiya (ilustrační foto) Zdroj: E15 Stepan Bruner

Letadlo Airbus A320 se 172 cestujícími na palubě muselo nouzově přistát na Ruskem ovládané základně Hmímím v Sýrii poté, co ho téměř zasáhla syrská protivzdušná obrana. 

Syrská protivzdušná obrana se v oblasti Damašku snažila odrazit izraelský útok, uvedla agentura Ria Novosti. Informaci potvrdil i mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Čtyři izraelské stíhací letouny F-16 vypálily osm raket na předměstí Damašku, aniž by přitom vletěly do syrského vzdušného prostoru. Podle ruské agentury se incident stal ve čtvrtek nad ránem.

Mluvčí ministerstva obrany, generál Konašenkov, podle agentury Interfax uvedl, že v době izraelského útoku se zrovna přibližoval na přistání na mezinárodním letišti v Damašku letoun z Teheránu, a ocitl se tak „v oblasti smrtící protiletadlové raketové a dělostřelecké palby“.

„Jen díky pohotovému počínání dispečerů letiště v Damašku a efektivní práci automatického řízení letového provozu se podařilo civilní Airbus A320 odvést ze zóny palby syrské protivzdušné obrany a úspěšně přistát na nejbližším záložním letišti, ruské letecké základně Hmímím,“ dodal mluvčí. Zároveň kritizoval izraelské vojenské letectvo, že bez ohledu na životy stovek nevinných civilistů zneužívá civilní letadla pro krytí bojových operací.

Před měsícem ukrajinské civilní letadlo nedaleko Teheránu neúmyslně sestřelila raketa odpálená íránskou armádou. Nehodu nikdo ze 176 lidí na palubě nepřežil. Při nehodě zahynuli občané sedmi států: Íránci, Kanaďané, Ukrajinci, Švédové, Afghánci, Němci a Britové.

Server Newsru.com připomněl, že loni v červenci nad Kyprem explodovala raketa syrské protivzdušné obrany, odpálená při pokusu odrazit izraelský nálet. Raketa S-200 prý málem zasáhla letadlo ruské společnosti Aeroflot, jehož odlet z Ben Gurionova letiště u Tel Avivu se zpozdil, a tak letadlo doletělo nad Kypr se zpožděním. V Moskvě ale přistálo bez potíží.

Předloni v září syrská protivzdušná obrana omylem sestřelila ruský vojenský letoun Il-20. Moskva připsala vinu za smrt 15 ruských vojáků Izraeli: za ruským strojem se podle ruského ministerstva obrany totiž kryly izraelské stíhačky, které ostřelovaly cíle v Sýrii. Izraelská armáda v souvislosti se sestřelením ruského letounu vyjádřila lítost, zdůraznila ale, že vinu nese Damašek.