Syrští islamisté popravili 56 vládních vojáků

Boje v Sýrii

Boje v Sýrii Zdroj: ctk

Syrští islamisté bojující proti režimu prezidenta Bašára Asada postříleli 56 vládních vojáků na letecké základně v provincii Idlib, které se zmocnili ve středu. Informovali o tom syrští ochránci lidských práv, kteří situaci monitorují z Londýna. List The Jerusalem Post s odkazem na exilovou skupinu uvedl, že radikálové další desítky vojáků zajali.

Členové extremistických skupin včetně fronty An-Nusra napojené na Al-Káidu se podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) ve středu zmocnili vojenského letiště v provincii Idlib na severozápadě země, které bylo poslední baštou Asadovy armády stahující se z této oblasti. Povstalci postříleli 56 vojáků a zhruba 40 dalších zajali, řekl izraelskému deníku šéf organizace odvolávající se na zprávy svědků z místa.

Syrská armáda odmítla zprávu komentovat, pouze potvrdila, že ve středu vojsko základnu opustilo.

Syrská armáda oslabená dlouhými boji se v posledních měsících stáhla z řady míst v provinciích vzdálenějších od hlavního města a soustřeďuje se na obranu strategických oblastí. Prezident Asad v rozhovoru tento týden řekl, že jeho vláda stojí o vytvoření společné síly proti teroristům, k nimž řadí nejen islámské radikály, ale také oponenty svého režimu.

IS vydělává miliony dolarů denně prodejem ropy. Kupuje ji i Evropa