Syrští povstalci dobyli baštu IS, odřízli centrum islamistů Rakka

Syrský povstalec

Syrský povstalec Zdroj: CC BY 2.0: Freedom House; Flickr.com

Syrští povstalci při ofenzivě na severovýchodě země obsadili jednu z bašt radikálního hnutí Islámský stát. Jednotky Demokratických sil Sýrie, k nimž patří i kurdské milice YPG, s podporou leteckých útoků mezinárodní koalice vedené USA získaly kontrolu nad městem Šaddada v provincii Hasaká, uvedla exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR).

Obsazení Šaddady mimo jiné znamená odříznutí města Rakka, hlavní základny islamistů v Sýrii, od důležitých zásobovacích tras, uvedla agentura Reuters.

Ofenziva Demokratických sil Sýrie (SDF), k nimž se hlásí i většina oddílů Syrské svobodné armády bojující proti prezidentu Bašáru Asadovi, probíhá v provincii Hasaká už několik dní. Koaliční nálety do těchto míst směřovaly už ve čtvrtek, kdy se povstalcům podařilo obsadit asi dvě desítky vesnic a odříznout silnice spojující Šaddadu s blízkou Rakkou a Irákem.

Mluvčí SDF Talál Sillo agentuře AP řekl, že povstalci mají Šaddadu plně pod kontrolou a nyní se budou snažit vyčistit město od výbušnin a min nastražených extremisty.