Taliban opět útočí na Kundúz, centrum severu Afghánistánu

Bojovník Talibanu na motorce ve městě Kundúz poté, co loni hnutí město krátce ovládlo

Bojovník Talibanu na motorce ve městě Kundúz poté, co loni hnutí město krátce ovládlo Zdroj: ctk/AP

Nejméně 50 ozbrojenců bylo zabito a více než 60 dalších zraněno při velké ofenzívě Talibanu v provincii Kundúz, kde se povstalci opět snažili dobýt stejnojmennou provinční metropoli. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na afghánské oficiální činitele. Taliban město loni na několik dní dostal pod kontrolu.

Boje kolem Kundúzu začaly jen několik dní poté, co Taliban oznámil začátek každoroční jarní ofenzivy a přísahal, že zahájí rozsáhlé útoky i s využitím sebevražedných útočníků, aby vytlačil od moci vládu podporovanou Západem.

Boje vypukly ve čtvrtek v šesti okresech provincie Kundúz, klíčové oblasti na severu Afghánistánu, která hraničí s Tádžikistánem. Bojovalo se i kolem provinčního hlavního města, kde afghánští vojáci odráželi ozbrojence celou noc.

„Odehrávaly se tu těžké boje, ale ozbrojencům se nepodařilo obsadit žádné oblasti a my jsme je zatlačili zpět,“ řekl agentuře Reuters policejní velitel Muhammad Kásim Džangalbáh.

Bojovníci Talibanu krátce obsadili Kundúz v loňském roce, což byla značná rána zasazená vládě prezidenta Ašrafa Ghaního.

Kundúz, centrum severu Afghánistánu