Taxislužba Didi dostala miliardovou pokutu, Rusové se snaží dostat do Záporožské Jaderné elektrárny

Taxislužba Didi dostala miliardovou pokutu

Taxislužba Didi dostala miliardovou pokutu Zdroj: E15.cz

Dobré ráno!

Je 202. den roku, svátek má Vítězslav, před 81 lety vstoupil astronaut Neil Armstrong jako první člověk na povrch Měsíce.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Tesla meziročně zdvojnásobila zisk, dařilo se i Hyundai

Zisk automobilky Tesla v letošním druhém čtvrtletí byl 2,26 miliardy dolarů (54,5 miliardy korun), téměř dvojnásobek 1,14 miliardy dolarů zisku za stejné období loňského roku. Americký výrobce elektromobilů se nadále potýká s dopady uzavření své továrny v Šanghaji kvůli pandemii covidu, přesto Tesla v červnu vyrobila nejvíce aut ve své historii. Společnost uvedla, že během čtvrtletí převedla 75 procent svých investic v bitcoinech na běžnou měnu, čímž do své rozvahy přidala 936 milionů dolarů v hotovosti, uvedla agentura Reuters.

Meziročně posílila i jihokorejská automobilka Hyunadai. Ve druhém čtvrtletí stoupl její čistý zisk o 55,6 procenta na 3,08 bilionu wonů (56,4 miliardy korun). Slabý domácí won zvýšil hodnotu zisku ze zahraničí a nadále zůstává vysoká poptávka po sportovně užitkových vozech, jejichž prodej je ziskovější. 

✅ Čína pokutovala alternativní taxi Didi za porušení zákonů o bezpečnosti dat

Provozovatel alternativní taxislužby Didi Global dostal od čínského úřadu pro kybernetickou bezpečnost (CAC) pokutu 8,03 miliardy jüanů (28,6 miliardy korun). Pokuta ukončila vyšetřování, které firmu donutilo stáhnout akcie z newyorské burzy a které zanechalo stín na čínském technologickém sektoru.

✅ Plynovodem Nord Stream 1 po údržbě opět začal proudit plyn z Ruska

Po pravidelné desetidenní údržbě plynovodu Nord Stream 1 začal dnes ráno tímto potrubím opět proudit ruský plyn do Evropské unie. Agentuře DPA to sdělil mluvčí společnosti Nord Stream AG, která je provozovatelem plynovodu. Zpráva zmírnila obavy, že se doba údržby prodlouží. Plné obnovení průtoku plynu ale může trvat několik hodin, upozornil mluvčí.

✅ Ruští vojáci se snaží dostat do strojoven Záporožské Jaderné elektrárny

Ruští vojáci se údajně snaží získat přístup k strojovnám v blocích ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny, aby tam mohli rozmístit svoji armádní techniku a zbraně. Podle agentury Unian to tvrdí ukrajinská společnost Enerhoatom, která spravuje ukrajinské jaderné elektrárny.

„Ruští vojáci požadují od správy ukrajinské atomové elektrárny, aby jim otevřela strojovny v prvních třech blocích. Chtějí tam rozmístit celý svůj armádní arzenál,“ uvedl Enerhoatom. Dodal, že Rusové se tímto způsobem chtějí pojistit, protože se „hrozně bojí překvapení“ ze strany ukrajinských ozbrojených sil.

Stane se dnes

  • Italský premiér Mario Draghi vystoupí v dolní komoře parlamentu, která by pak měla hlasovat o důvěře vládě. Namísto toho ale premiér zahájí zasedání a rovnou oznámí rezignaci, píše server la Repubblica
  • Evropská centrální banka velmi pravděpodobně přikročí k prvnímu zvýšení svých základních úrokových sazeb od roku 2011
  • V americkém státě Georgia začnou platit přísná pravidla pro provádění potratů. Georgia je dalším z řady států, které po kontroverzním rozhodnutí nejvyššího soudu USA mění potratovou legislativu.