Tesla zaplatí miliardy za rasismus, technologické akcie dál oslabují

Automobilka Tesla zaplatí za rasismus na pracovišti miliardy korun.

Automobilka Tesla zaplatí za rasismus na pracovišti miliardy korun. Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Velká Británie dala EU ultimátum

Spojené království odeslalo do Bruselu ultimátum, které se týká Severního Irska a umělých hranic, které byly vytvořeny mezi ním a zbytkem Velké Británie. Britská vláda požaduje, aby byly hranice zrušeny, jinak budou muset sáhnout k jednostrannému řešení a aktivovat článek 16, který dává možnost odstoupit od brexitové dohody s unijní sedmadvacítkou. 

„Nakonec to možná bude jediný způsob, jak ochránit naši zemi, naše lidi, náš obchod, naši teritoriální integritu, mírový proces a další výhody skvělé Velké Británie, které jsme všichni součástí,” řekl k tomu ministr zodpovědný za brexit David Frost na konferenci Konzervativní strany. Nicméně dodal, že před odstoupením od smlouvy vyčerpá veškeré ostatní možnosti, kterými disponuje. Evropská unie dlouhodobě odmítá opakovaně otevřít smlouvu o brexitu a upravit tzv. severoirský protokol, který definuje režim na hranicích. 

Tesla musí zaplatit miliardy kvůli rasismu 

Americký federální soud nařídil automobilce Tesla, aby svému bývalému zaměstnanci vyplatila bezmála 137 milionů dolarů (zhruba tři miliardy korun) za to, že čelil projevům rasismu na pracovišti. Na rozsudek upozornil dnes deník The Wall Street Journal. Podle soudu firma nevytvořila svému zaměstnanci vhodné pracovní podmínky a nezabránila projevům rasismu ze strany dalších zaměstnanců. Tesla rozhodnutí soudu nekomentovala.

Žalobcem byl bývalý zaměstnanec automobilky Owen Diaz, který v letech 2015 a 2016 pracoval v závodě Tesly ve Fremontu nedaleko San Franciska. Podle jeho advokáta Bernarda Alexandera muž na pracovišti pravidelně čelil rasistickým urážkám. „(Rozsudek) ukázal, co se děje v závodě Tesly,“ řekl po rozsudku Diaz a vyzval šéfa Tesly, aby ve firmě zjednal pořádek.

Z trhů a burz

Akcie dále oslabují

Americké akcie dnes oslabily, investoři se zbavovali akcií technologických firem a dalších růstových akcií. Čtyři nejhodnotnější společnosti na americkém akciovém trhu, tedy Apple, Microsoft, Amazon a Alphabet, klesly každá o více než dvě procenta. Akcie Facebooku, páté nejhodnotnější společnosti, se kvůli výpadku jeho služeb propadly o 4,9 procenta.

Dow Jonesův index ztratil 0,94 procenta a uzavřel na 34 003,58 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 1,30 procenta na 4300,46 bodu a index Nasdaq Composite klesl o 2,14 procenta na 14 255,48 bodu.

Korekce pokračuje

„Pro velké technologické firmy je to krátkodobá až střednědobá záležitost, součást korekčního procesu. Úrokové sazby byly zjevně příliš nízké, z velké části kvůli politice centrálních bank,“ řekl Jack Ablin ze společnosti Cresset Wealth Advisors.

Očekává se, že páteční statistika ukáže, že se situace na americkém trhu práce nadále zlepšuje. Analytici odhadují, že v září vzniklo 488 tisíc pracovních míst. To je podle Reuters dostatečný počet na to, aby Fed před koncem roku začal s avizovaným zpřísňováním měnové politiky.

Tweet dne

Maybe I’m a Luddite but my takeaway from today was that it actually showed just how inessential these platforms are to the daily functioning of society pic.twitter.com/NfN2Eoh5jI

— Matt Brennan (@thefilmgoer) October 5, 2021

Ne každý byl nešťastný z výpadku Facebooku, Instagramu a WhastAppu. „Možná jsem trochu odpůrce pokroku, ale já si z dnešního výpadku Facebooku a spol. beru to, že se ukázalo, jak zbytečné tyto platformy jsou pro denní fungování společnosti,“ napsal na Twitter editor LA Times Matt Brennan.

Stane se dnes 

  • V Praze začíná dvoudenní Startup World Cup & Summit, kterého se ve středu zúčastní i spoluzakladatel společnosti Apple Steve Wozniak. Vyhlášen bude vítěz celosvětové soutěže s cílem podpořit celosvětové inovace a propojit startupový ekosystém. Více na: swcsummit.com
  • Evropská komise předloží návrh krátkodobých opatření proti rychlému růstu cen energií.
  • Začíná neformální summit Evropské unie věnovaný zejména chystanému rozšíření o balkánské země. Za Česko se zúčastní premiér Andrej Babiš.
  • PepsiCo zveřejní hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí.
  • Microsoft začne nabízet nový operační systém Windows 11.