Těžba ropy v Rusku v říjnu zůstala na 10,6 milionu barelů denně

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil Zdroj: Rosneft

Rusko v říjnu v průměru těžilo 10,6 milionu barelů ropy denně, což je zhruba stejný objem jako v září. Celková měsíční těžba tak dosáhla 44,838 milionu tun. Vyplývá to z údajů, které v neděli zveřejnilo tamní ministerstvo energetiky. Rusko je největším producentem ropy na světě a na příjmech z jejího prodeje je silně závislé.

Průměrná těžba zemního plynu se ale zvýšila na 1,71 miliardy krychlových metrů denně. V září činila 1,52 miliardy kubíků, podotýká agentura Reuters.

Ministerstvo očekává, že produkce ropy se letos vyšplhá na nový rekord v postsovětské historii. Spolumajitel ruské ropné společnosti Lukoil Leonid Fedun ale v říjnu poznamenal, že nedostatečné investice a menší počet hloubených vrtů by mohly produkci ropy snížit. Do roku 2017 to prý může být až o 70 milionů tun, což by byl proti loňsku pokles o zhruba 13 procent.

Nynější pokles cen ropy na světových trzích má nepříznivé dopady na hospodářské vyhlídky Ruska. Ceny klesají už čtyři měsíce a nynější pokles je nejdelší od roku 2008.