Tisíce Maďarů protestovaly proti volebnímu systému, neposkytuje prý opozici rovné podmínky

Několik tisíc Maďarů dnes protestovalo v Budapešti proti "nespravedlivému volebnímu systému". Tento systém podle organizátorů umožnil premiéru Viktoru Orbánovi opět zvítězit v parlamentních volbách poté, co mu úspěch zajistila nenávistná protiimigrační kampaň, napsala agentura Reuters.

Konzervativní strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána obhájila v nedělních parlamentních volbách ústavní, tedy dvoutřetinovou většinu mandátů v zákonodárném sboru.

Pořadatelé demonstrace na Facebooku vyzvali k přepočítání hlasovacích lístků, svobodě médií a k novému volebnímu zákonu, jakož i k efektivnější spolupráci mezi opozičními stranami místo hašteření, které volbám přecházelo.

Podle názoru Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě volby neposkytly opozičním stranám rovné podmínky, nicméně základní práva byla respektována.

Na rozdíl od shromáždění Orbánových příznivců ve městě Székesfehérvár v minulém týdnu, kde převládala střední a starší generace, na dnešní demonstraci přišla řada mladých lidí. "Myslím, že mnozí z nás jsou zklamáni výsledky voleb, které podle mého názoru nebyly čisté," uvedla 26letá Palma. Maďarský volební systém podle ní poskytl neoprávněnou výhodu Orbánově straně. Nespokojená je ale také s opozičními stranami. "Jsou ubohé," řekla. "Je strašné, že jsou tak slabí, že nedokážou dosáhnout kompromisu, a navzájem se hašteří, místo aby se pro nás spojily."

Demonstranti pochodovali od budovy budapešťské opery k parlamentu. Největší opoziční skupiny, Jobbik a socialisté, uvedli, že se k dnešnímu protestu připojí, napsala agentura Reuters.