Tisíce uprchlických dětí v Řecku čeká plošné očkování

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) zahajuje ve spolupráci s řeckými úřady očkování uprchlických dětí proti nejrůznějším nemocem. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Budeme očkovat asi 5000 dětí, od šestitýdenních miminek po patnáctileté pubescenty,“ řekla zástupkyně MSF Katy Athersuchová v severořeckém uprchlickém táboře Idomeni u hranice s Makedonií. Tam také podávání vakcín začíná.

„Očkujeme ne proto, že by vypukla nějaká nemoc, ale jako preventivní opatření,“ upozornila Athersuchová. Děti mají být očkovány proti deseti nejnebezpečnějším chorobám, „tak jak je (očkováno) vlastně každé dítě v Evropě“.

Uprchlické děti tedy dostanou vakcíny například proti dětské obrně, příušnicím, žloutence typu B a tetanu. Šest týmů organizace Lékaři bez hranic se zástupci řeckých úřadů provedou očkování postupně ve všech uprchlických táborech v Řecku.

V zemi je nyní přes 50 tisíc blízkovýchodních uprchlíků, z toho více než 10 tisíc právě v Idomeni. Jen v tomto táboře tvoří nezletilí zhruba polovinu osazenstva.