Tisíce Vietnamců ničily čínské továrny. Protestují proti sporné těžbě ropy

Tisíce Vietnamců ničily průmyslové zóny v protičínském protestu

Tisíce Vietnamců ničily průmyslové zóny v protičínském protestu Zdroj: CTK

Protesty proti čínským územním nárokům na ropu a zemní plyn v Jihočínském moři nabírají na síle. Tisíce Vietnamců dnes jihu své země zapálily více než deset čínských a dalších zahraničních továren. Vietnamská policie zadržela asi 500 lidí, kteří byli "přistiženi při drancování, krádežích a žhářství". Peking označil Vietnam za provokatérský stát a předal Hanoji v souvislosti s nepokoji protestní nótu.

Stávající demonstrace jsou ve Vietnamu největší za posledních několik desítek let. Protestní akce a jakékoli podobné projevy nespokojenosti jsou neobvyklé ve Vietnamu, v jehož čele stojí autoritářská komunistická vláda. Podle analytiků ale vietnamský režim přivírá nad nynějšími manifestacemi oči, aby vyjádřil svou nespokojenost s Čínou.

Dnešní vlna protestů zasáhla průmyslové zóny v provinciích Dong Nai a Binh Duong poblíž hospodářské metropole země Ho Či Minova Města. Zdejší zóny se zahraničními investory jsou klíčové pro vietnamskou ekonomiku. Demonstrace zřejmě největší vahou dopadly na tchajwanské společnosti a zasáhly i jihokorejské a singapurské firmy, u nichž se protestující zřejmě mylně domnívali, že jsou čínské.

Protestů se zúčastnilo asi 19 tisíc dělníků

Ve Vietnamu neexistují nezávislá média a vietnamští oficiální činitelé poskytli jen málo podrobností o tom, co se v zónách stalo. Na disidentských blozích na internetu se ale objevily fotografie, na nichž jsou vidět tisíce dělníků, jak ničí brány do továren, vytloukají okna a rozbíjejí kanceláře, napsala agentura AFP.

Tisíce Vietnamců ničily průmyslové zóny v protičínském protestuTisíce Vietnamců ničily průmyslové zóny v protičínském protestu | CTK

Podle dostupných informací v zónách protestovalo asi 19 tisíc dělníků. Žádní zranění zatím nejsou hlášeni. Policie už zahájila vyšetřování.

Hongkongský výrobce obuvi Yue Yuen, který dodává firmám Adidas, Nike a dalším mezinárodním značkám, pozastavil kvůli protestům výrobu ve Vietnamu.

Demonstrance odsoudil Tchaj-wan i Singapur

Nepokoje vyvolaly protesty poškozených zemích. Čína „žádá Vietnam, aby přijal veškerá nutná opatření k ukončení těchto zločinů a potrestal jejich strůjce“, uvedla na dnešní tiskové konferenci mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing. Také Tchaj-wan násilnosti odsoudil a vyzval Hanoj k zajištění bezpečnosti svých občanů. Singapurská vláda apelovala na Vietnam, aby okamžitě obnovil právo a pořádek.

Náš člověk ve Vietnamu: To je jiná káva

Lákavý a divoký Vietnam