Tlak na Merkelovou po debaklu v místních volbách roste

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ctk

Po propadu Křesťanskodemokratické unie (CDU) v zemských volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku sílí tlak z vlastních řad na kancléřku Angelu Merkelovou, aby změnila svou politiku. Ozývají se především hlasy ze sesterské Křesťanskosociální unie (CSU), která dlouhodobě kritizuje uprchlickou politiku Merkelové, ale také ze samotné CDU.

Výsledek hlasování, který byl pro CDU v Meklenbursku-Předním Pomořansku historicky nejhorším, by se měl podle bavorského ministra financí Markuse Södera (CSU) stát pro kancléřčinu stranu budíčkem. „Nálada voličů se už nedá ignorovat. V Berlíně je potřeba změnit kurs,“ řekl známý kritik Merkelové listu Bild.

CDU v nedělním hlasování v Meklenbursku-Předním Pomořansku skončila v zemských volbách poprvé ve svých dějinách za jinou pravicovou stranou, když ji porazila Alternativa pro Německo (AfD), která svou kampaň postavila právě na kritice uprchlické politiky vlády a kancléřky. CDU ve volbách, které se uskutečnily přesně rok po rozhodnutí Merkelové otevřít hranice běžencům, získala 19 procent hlasů, zatímco AfD 20,8 procenta.

O příčině „katastrofálního výsledku“ unie nepochybuje mluvčí poslanecké frakce CDU/CSU pro otázky vnitřní bezpečnosti Stephan Mayer. Serveru Huffington Post řekl, že důvodem je nespokojenost s uprchlickou politikou Merkelové. „Spolková vláda sice od roku 2015 v uprchlické politice udělala hodně změn, ale u mnoha voličů to zřejmě ještě nemá ohlas,“ míní politik CSU.

Generální tajemník této strany Andreas Scheuer zase v deníku Tagesspiegel požadoval zavedení horní hranice pro přijímání běženců a rozšíření seznamu bezpečných zemí, kam je možné uprchlíky vracet.

„Je to historické datum, když je CDU v jedné spolkové zemi až třetí a skončí za AfD,“ je přesvědčen poslanec CDU Wolfgang Bosbach. Také on považuje za „velký problém“ migrační politiku Merkelové, jak řekl listu Die Welt. Zprvu podle něj bylo sice otevření hranic správným krokem, pak se ale měla politika rychleji změnit.