Traian Basescu se může vrátit do úřadu

Traian Basescu

Traian Basescu Zdroj: profimedia.cz

Rumunský premiér Victor Ponta definitivně prohrál bitvu se suspendovaným prezidentem Traianem Baseskem. Ústavní soud potvrdil, že červencové referendum o odvolání prezidenta bylo neplatné. Neuznal tvrzení středolevého kabinetu, že voličů je ve skutečnosti méně, a počet účastníků hlasování tedy překonal padesátiprocentní hranici.

K urnám se podle oficiálních údajů dostavilo 46 procent voličů, drtivá většina z nich se vyslovila pro Baseskův odchod. Ponta ale tvrdí, že seznam voličů měl být o půl milionu jmen kratší. Někteří v něm uvedení lidé jsou údajně mrtví, další prý mají propadlé průkazy totožnosti.

Šest z devíti soudců přezkoumávání soupisů nepřesvědčilo, a Basescu se tak může vrátit do úřadu. „Rozhodnutí soudu jsem zaregistroval, a jak bylo oznámeno dříve, uposlechneme ho,“ řekl Crin Antonescu, který dočasně zastává funkci úřadující hlavy státu. Ponta přispěchal s podobným prohlášením.

Na verdikt pozitivně reagoval kurz lei, který kvůli politickým bojůvkám výrazně oslabil. Mezi analytiky však převládá skepse ohledně konce politické krize, jež už delší dobu znervózňuje věřitele země – Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond.
Bukurešť by se podle fondu měla soustředit na oživení ekonomiky. „Politické odhodlání je nutné k zajištění toho, že budou uskutečněny zpožděné strukturální reformy, jež mají přinést vyšší růst,“ konstatoval v polovině srpna. Snížil přitom prognózu letošního růstu HDP z 1,5 procenta na 0,9 procenta. Důvodem jsou nejenom vnitřní problémy, ale také krize v eurozóně a sucho.

Nejde však jen o hospodářství, ale i o stav demokracie v zemi. Brusel a Radu Evropy totiž znepokojily také stížnosti ústavních soudců na politický tlak.