Trampoty během kampaně? Clintonové hrozí vyšetřování kvůli e-mail aféře

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: ctk

Demokratické uchazečce o funkci prezidentky USA Hillary Clintonové hrozí vyšetřování kvůli aféře spojené s používáním soukromého e-mailového účtu pro služební komunikaci v době, kdy působila jako šéfka americké diplomacie. Zahájení právních kroků proti někdejší první dámě USA požadují dva vládní generální inspektoři.

Americké ministerstvo spravedlnosti nyní návrh na zahájení vyšetřování údajně prověřuje. Podaná žádost prý ale automaticky neznamená, že by inspektoři došli k závěru, že se Clintonová dopustila něčeho nezákonného. Je prý ale nutné prověřit, zda nedošlo k vyzrazení utajovaných informací.

Clintonová vedla americkou diplomacii v letech 2009 až 2013 a po celou dobu používala soukromou adresu elektronické pošty, což v USA vyvolalo skandál. Zákon tehdy používání soukromých adres k vyřizování oficiální komunikace sice nezakazoval, Clintonová ale čelí především ze strany republikánské opozice kritice za možné ohrožení národní bezpečnosti.

Zprávy rozesílané ze soukromého účtu se týkaly mimo jiné vyšetřování útoku na americký konzulát v libyjském městě Benghází, při kterém na podzim roku 2012 zahynuli čtyři Američané včetně velvyslance Chrise Stevense.

Poštu musí zveřejnit

Americké ministerstvo zahraničí musí na základě květnového rozhodnutí soudu 30 tisíc e-mailů své někdejší šéfky zveřejnit. První balík zpráv zveřejnilo už 30. června. Pokračovat s tím bude každý měsíc až do konce ledna 2016. Na konci června se objevily zprávy, že Clintonová ministerstvu nepředala přinejmenším 15 požadovaných e-mailů. Její mluvčí to však odmítl s tím, že vydali všechny relevantní zprávy, které měli k dispozici. Asi 32 tisíc e-mailů označila Clintonová za soukromé a smazala.

Aféra kolem elektronické komunikace Clintonovou zastihla podle médií v nanejvýš nevhodnou dobu. Za 15 měsíců budou v USA probíhat prezidentské volby a bývalá ministryně zahraničí je zatím jednou z nadějných kandidátek na novou nájemnici Bílého domu. V nedávných průzkumech se ale začala projevovat klesající podpora někdejší první dámy.