Trapas na sjezdu republikánů: Eastwood mluvil s židlí

Přestože známý herec a režisér Clint Eastwood přišel o moment překvapení, jímž mělo být jeho vystoupení na republikánském sjezdu v Tampě na Floridě, nakonec stejně překvapil; Američané byli vesměs rozpačití z jeho nesouvislého a místy zmateného projevu, jehož podstatnou část strávil rozhovorem s prázdnou židlí představující podle jeho slov prezidenta Obamu. Eastwoodovo vystoupení, které mnoho Američanů vnímalo spíš jako trapné, také odstartovalo nový internetový fenomén, tzv. eastwoodování.

Lidé na sociálních sítích po vzoru hollywoodské legendy mluvící k židli představující podle jeho slov prezidenta Baracka Obamu zveřejňují fotografie prázdných židlí.

Holywoodská star, představitel „drsného Harryho“ dlouho rozmlouval s prázdnou židlí coby stávajícím prezidentem. Eastwood mu vyčetl různé nesplněné sliby od neuzavření věznice Guantánamo po vysokou nezaměstnanost v zemi. „Když někdo nedělá svou práci dobře, musíme ho propustit,“ řekl v jedné ze světlejších chvilek projevu.

Téměř prakticky okamžitě poté, co slavný herec domluvil, se na sociální síti Twitter začaly objevovat fotografie prázdných židlí. Lidé na nich nejčastěji své židli po Eastwoodově vzoru hrozí. Na sociálních sítích také koluje snímek z jednoho ze starších dílů seriálu Simpsonovi zobrazující článek o dědečkovi seriálové rodinky s titulkem „Starý muž ječí na židli“.

Clint Eastwood vystoupil na republikánském sjezdu s nepříliš propracovannou scénkou

Na eastwoodování (eastwooding) reagovala i Obamova kampaň. Zveřejnila fotografii současného šéfa Bílého domu v prezidentském křesle doplněnou textem: „Tohle místo je obsazené.“

Eastwood podpořil Romneyho kandidaturu na začátku srpna. „Naše země potřebuje vzpruhu,“ řekl tehdy, zatímco vedle něj politik stál. „Více než kdy jindy potřebujeme guvernéra Romneyho. Budu ho volit,“ dodal.

Herec a režisér má tradičně blízko k republikánům. V minulosti ale podporoval i demokratické politiky. Politickou kariéru si vyzkoušel i na vlastní kůži, když se v roce 1986 stal starostou městečka Carmel-by-the-Sea. V minulých prezidentských volbách podpořil republikánského kandidáta Johna McCaina.