Trest za vynášení tajností z Vatikánu - 18 měsíců

soud ve Vatikánu

soud ve Vatikánu Zdroj: profimedia.cz

Soud ve Vatikánu dnes poslal bývalého komorníka papeže Benedikta XVI. na půldruhého roku do vězení. Podle rozhodnutí soudu se Paolo Gabriele provinil krádeží tajných dokumentů, které vynášel z Vatikánu. Podle agentury AP se očekává, že hlava katolické církve nakonec svého někdejšího sluhu omilostní.

Žalující strana v takzvané kauze Vatileaks pro Gabrieleho žádala tříletý trest, soud ale přihlédl k řadě polehčujících okolností, třeba k tomu, že bývalý papežův sluha nebyl dříve trestán. Obhajoba navrhovala osvobození.

Sám Gabriele dnes u soudu zopakoval, že ho k činu vedla jedině „niterná“ láska k římskokatolické církvi a k papeži. „Za zloděje se nepovažuji,“ řekl.

Podle rozhodnutí soudu musí Gabriele zaplatit také náklady za soudní řízení. Tento čtyřicátník, otec rodiny, během svého působení ve Vatikánu patřil do nejužšího okruhu osob kolem hlavy katolické církve.

Podle agentury AP není jasné, kde si Gabriele bude trest odpykávat. Od července je v domácím vězení. Vatikán oznámil, že pokud by měl jít do klasické věznice, půjde o některé z italských nápravných zařízení, protože ve Vatikánu žádné takové zařízení pro dlouhodobější pobyt není.

**

Gabriele byl zatčen letos v květnu a policie u něho při domovní prohlídce našla přes tisícovku dokumentů. Ty předával novináři Gianluigimu Nuzzimu, který pak popsal intrikaření, mocenský boj, údajnou korupci a homosexuální styky v nejvyšších patrech církve. Jeho kniha vyvolala obrovský skandál a papež kvůli tomu povolal i speciální vyšetřovací komisi složenou ze tří kardinálů.