Tři české fotbalové kluby bojují o miliony

FC Viktoria Plzeň - FC Kodaň, odvetné utkání 4. předkola fotbalové Ligy mistrů, které se hrálo 24. srpna v Praze. Hráči Plzně se radují z vítězství.

FC Viktoria Plzeň - FC Kodaň, odvetné utkání 4. předkola fotbalové Ligy mistrů, které se hrálo 24. srpna v Praze. Hráči Plzně se radují z vítězství. Zdroj: ctk

Kvalifikační fáze fotbalové Ligy mistrů a Evropské ligy skončily minulý týden, ale do Ligy mistrů se žádný český celek nedostal. V základní skupině Evropské ligy bude mít Česko tři zástupce – Liberec, Plzeň a Spartu. Každý z těchto týmů má už teď jistý výdělek 2,4 milionu eur, zhruba 65 milionů korun, za účast v základní skupině.

Evropská fotbalová unie od minulého ročníku zvýšila pro tříletý cyklus odměny o 65 procent. Zatímco dříve bývala tato soutěž ekonomicky nepříliš výhodná, protože odměny většinou jen pokryly cestovní a pobytové náklady, nový formát soutěže je už ekonomicky mnohem přitažlivější, i když stále výrazně zaostává za prestižní Ligou mistrů.

Každá výhra v základní skupině je oceněna částkou 360 tisíc eur, za remízu je 120 tisíc eur. Případný postup z prvního místa skupiny by znamenal dalších 500 tisíc eur, druhé místo je oceněno sumou 250 tisíc eur. Za účast v každé další fázi soutěže pochopitelně náleží další finanční odměny.

Například Sparta loni postoupila do čtvrtfinále Evropské ligy a celkem si zajistila 186 milionů korun, což je přibližně polovina jejího ročního rozpočtu. Pro Slovan Liberec je výraznou finanční pomocí už samotná účast v soutěži a jistá odměna 65 milionů korun. Roční rozpočet klubu se totiž odhaduje na osmdesát milionů korun.

Pokud by Sparta a Plzeň uspěly ve snaze o postup do Ligy mistrů, jen za účast v základní skupině by získaly dvanáct milionů eur, tedy mnohem více, než loni vydělala Sparta postupem do čtvrtfinále Evropské ligy.