Hraje se US Open – nejbohatší tenisový turnaj v historii

Tenistka Madison Keysová na US Open

Tenistka Madison Keysová na US Open Zdroj: usopen.org

V pondělí začíná v New Yorku US Open, poslední tenisový grandslamový turnaj sezony. Pořadatelé výrazně zvýšili turnajové odměny. Celkem rozdělí mezi hráče 46,3 milionu dolarů, meziročně o deset procent více. Díky této sumě se na turnaji rozdělí nejvíce peněz v tenisové historii.

Všechny čtyři grandslamové turnaje pravidelně zvyšují finanční odměny pro hráče, většinou však v řádu jednotek procent. Americká tenisová asociace (USTA) však letos přistoupila k výraznému zvýšení hned o desetinu. Zatímco loni si vítězové dvouhry vydělali 3,3 milionu dolarů, letos získají ještě o 200 tisíc dolarů více.

USTA ale v předstihu oznámila, že to není poslední zvýšení. Už příští rok se chystá vyplatit hráčům celkově padesát milionů dolarů. Očekává se, že tato informace vytvoří tlak na pořadatele dalších čtyř grandslamových turnajů, kteří budou muset také přistoupit ke zvýšení odměn.

Vyšších odměn se přitom nedočkají jen špičkoví hráči. Organizátoři výrazně zvýšili také prize money pro účastníky kvalifikace, kteří se neprobojovali do hlavního turnaje. Dohromady dostanou 1,9 milionu dolarů. Tenisté, kteří vypadli hned v úvodním kole, získají pět tisíc dolarů, za druhé kolo náleží odměna devět tisíc dolarů a za třetí kolo už patnáct tisíc dolarů. USTA tím chce kompenzovat náklady, které hráčům vznikají, jako je například cestovné, ubytování či placení trenérů.

Výše odměn začala výrazně růst po roce 2012, kdy tenisté z nižší části žebříčku kritizovali špatné rozdělování příjmů, a dokonce hrozili bojkotem turnajů. Stěžovali si, že příjmy rostou jen hvězdám a ti, kteří vypadnou v prvním kole turnajů, často po zaplacení nákladů na ubytování nemají ani na trenéra.

Odměny na US OpenOdměny na US Open|E15

Organizátoři US Open však neinvestovali jen do odměn pro hráče, ale rovněž do modernizace areálu. US Open je ekonomicky velmi silný turnaj. Je to nejnavštěvovanější sportovní událost na světě, pokud se nepočítají dlouhodobé akce jako mistrovství světa, olympijské hry či ligové soutěže. Loni do areálu dorazilo přes 700 tisíc diváků, což jen na vstupenkách vyneslo sto milionů dolarů. Společně s prodejem vysílacích práv a podporou sponzorů přesahují příjmy organizátorů tři sta milionů dolarů.