Třicet zraněných. Polštářová bitva na West Pointu se zvrhla

polštářová bitva

polštářová bitva Zdroj: SteveBaker, CC BY-SA 2.0, wiki

Třicet kadetů proslulé vojenské akademie ve West Pointu v americké státě New York utrpělo zranění při tradiční polštářové bitvě posluchačů prvních ročníků. Někteří účastníci akce si prý totiž polštářové povlaky naplnili svými helmami.

Polštářová bitva je tradiční událostí, které se účastní posluchači prvního ročníku, a podle ředitele školy generálporučíka Roberta L. Caslena jim má pomoci vytvořit týmového ducha, ale u se odreagovat po létě plném náročných příprav na studijní program.

Letošní ročník oblíbené akce, který se konal již 20. srpna, se změnil v krvavou řež poté, co řada kadetů do svých polštářových povlaků údajně vložila své helmy a další tvrdé předměty. Třicítka studentů tak skončila po akci v nemocnici mimo jiné s otřesem mozku, zlomeným nosem, vymknutým ramenem, zlomenými končetinami či lícní kostí.

Tradice je tradice

Všichni zranění kadeti jsou podle Caslena již zpět ve škole. Po vyšetření případu prý padnou přísné tresty. „Chování, které vyústí v úmyslné zranění kolegy tu nikdy neodpouštíme,“ uvedl. Podle mluvčího akademie, kterého citoval deník The New York Times, nemá škola v plánu po letošním ročníku tradici rušit.

Tradice polštářových bitev na West Pointu sahá až do roku 1897. V roce 2013 vedení školy konání akce zakázalo, neboť během předchozího ročníku jeden z kadetů do svého polštáře vložil příruční trezor a přivodil zranění několika spolužákům. West Point je elitní vojenská akademie založená v roce 1802. Vzdělání na ní získává většina důstojníků americké armády. K jejím absolventům patří mimo jiné bývalí prezidenti USA Ulysses Grant a Dwight Eisenhower či astronaut Buzz Aldrin.