"Trojka" se vrátí do Řecka, bude jednat o změně podmínek půjček

Řecko

Řecko Zdroj: ctk

Zástupci mezinárodních partnerů Řecka, kteří před časem schválili masivní finanční pomoc pro Atény, by se měli brzy vrátit do Řecka. Jednat by tam měli o úsporných škrtech i o možných úpravách podmínek spojených s uvolněním peněz ze záchranného balíku půjček. Vyplynulo to z vyjádření šéfa Euroskupiny Jeana-Claudea Junckera po dnešní schůzce ministrů financí zemí eurozóny v Lucemburku.

Záchranný fond eurozóny EFSF také do konce června podle Junckera uvolní zbývající jednu miliardu eur z první části půjčky, kterou partneři Aténám odsouhlasili.

Juncker očekává, že zástupci takzvané trojky, tedy Evropské komise, Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské centrální banky (ECB), by mohli být novou řeckou vládou pozváni již v pondělí. Následovat by pak měla další mise, která by mohla vést ke změnám v podmínkách, které partneři Atén dali výměnou za souhlas s balíkem půjček ve výši 130 miliard eur.

Podmínky pro poskytnutí peněz obsahují množství nepopulárních a tvrdých rozpočtových škrtů a reforem, které se bezprostředně dotýkají života běžných Řeků a proti nimž také Řekové v minulých týdnech masivně protestovali v ulicích. Tato otázka byla i jedním z klíčových témat nedávných mimořádných parlamentních voleb. V nich nakonec strany podporující záchranný plán a jeho podmínky získaly dostatek hlasů pro sestavení vlády.

Partneři Řecka zdůrazňovali, že je nezbytné, aby Atény dostály svým závazkům. Odmítali také nějakou zásadní změnu dohodnutých podmínek. Současně ale od nich zaznívala ochota jednat o možných drobnějších úpravách, například pokud jde o harmonogram reforem.