Trump: Má schůzka s Kim Čong-unem bude grandiózní událost pro svět i KLDR

Donald Trrump

Donald Trrump Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump si od schůzky s Kim Čong-unem slibuje úspěch, který zajistí bezpečnost, mír a prosperitu na Korejském poloostrově, zbaveném jaderných zbraní. Trump o schůzce se severokorejským vůdcem, která se má uskutečnit "v příštích týdnech", hovořil na společné tiskové konferenci s japonským premiérem Šinzóem Abem, kterého dva dny hostil ve své rezidenci na Floridě.

"Jak víte, setkám se v příštích týdnech s Kim Čong-unem, abychom posoudili denuklearizaci Korejského poloostrova," řekl Trump. "Doufám, že tato schůzka skončí velkým úspěchem, s netrpělivostí na ni čekám. Bude to grandiózní událost pro Severní Koreu a grandiózní událost pro svět. Uděláme vše možné, aby to byl úspěch celého světa, a nejen USA či Jižní Koreje, Severní Koreje či Japonska," dodal.

Pohrozil, že ze schůzky odejde, pokud nepovede k výsledkům. "Pokud setkání, až tam budu, nebude plodné, zdvořile jej opustím," prohlásil Trump.

KLDR má podle Trumpa šanci přestoupit na cestu k lepší budoucnosti, pokud přivolí k úplnému, ověřitelnému a nezvratnému ukončení svého jaderného programu. Varoval také, že bude pokračovat kampaň maximálního tlaku na Pchjongjang, dokud se nezbaví jaderných zbraní.

S vyvíjením tlaku na KLDR souhlasil premiér Abe. Nelze podle něj přistoupit na žádné ústupky Pchjongjangu, dokud své jaderné zbraně nezničí a jaderný program neukončí.

Trump také přislíbil udělat vše možné pro osvobození Japonců, unesených a zadržovaných v KLDR. Pchjongjang podle AP přiznal, že v minulosti se násilně zmocnil 13 Japonců, Tokio hovoří o 17 občanech. Pět z unesených se již vrátilo do Japonska, osm Japonců pak podle KLDR zemřelo. Abe otázku unesených občanů považuje za jednu z klíčových pro Japonsko a trvá na důkladném objasnění jejich osudů.

O vydání svých občanů z KLDR usilují také Spojené státy. Trump prohlásil, že o propuštění všech tří zadržovaných Američanů Washington s Pchjongjangem vyjednávají. "Velmi svědomitě bojujeme za to, abychom tři americké občany dostali zpět. Myslím, že existuje dobrá šance, že se tak stane. Vedeme velmi dobrý dialog," řekl Trump.

Na toto téma s Kimem jednal také šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mike Pompeo, který Severní Koreu navštívil v rámci příprav na chystaný americko-severokorejský summit. Trump minulý měsíc nominoval Pompea na funkci ministra zahraničí USA.

Prezident Spojených států Donald Trump a vůdce KLDR Kim Čong-un by se měli setkat koncem května nebo začátkem června. Místo setkání i další podrobnosti mají být podle stanice BBC dohodnuty.

Trump a Abe se v rezidenci Mar-a-Lago, označované v USA za "zimní Bílý dům", setkali již v úterý. Abe nyní oznámil, že se s Trumpem dohodli začít jednat o obchodních dohodách. Nicméně oba představitelé dali najevo odlišný pohled. Zatímco Japonsko by si přálo návrat Američanů k dohodě o volném obchodu s názvem Transpacifické partnerství (TPP), kterou USA loni vypověděly, Spojené státy podle Trumpa dávají přednost bilaterální dohodě.