Komentář Lenky Klicperové: Mediální válka v Sýrii

Raketa Tomahawk

Raketa Tomahawk Zdroj: ČTK

Co je výsledkem raketového úderu na syrské vojenské cíle? Vypukla zatím asi nejzuřivější bitva celé mediální války o Sýrii. Trumpovy střely neohrozily režim Bašára Asada. Jeho vojenský potenciál se nezměnil, protože Asad nebojuje primárně chemickými zbraněmi, ale těmi zcela konvenčními. 

Spojenci si také dali pozor, aby příliš nenaštvali Rusy. Anebo je tu druhá možnost – chtěli Rusy přimět ke konfrontaci, ale ti se nenechali vyprovokovat. A už jsme v rovině spekulací, což není žádoucí. Rakety dopadly a teď se bude vyšetřovat. Co na tom, že to mělo být obráceně. Inspektoři Organizace pro zákaz chemických zbraní dorazí do Dúmy snad dnes. Rusko tvrdí, že nedostali povolení od OSN. Druhá strana říká, že inspektory do Dúmy nechce pustit Rusko. Americký zástupce při OPCW uvedl, že Rusové mohli manipulovat s důkazy v místě údajného chemického útoku.

Ruský zástupce OPCW bez obalu tvrdí, že žádný chemický útok se v Dúmě neodehrál. Zkuste v takové situaci něco nezávisle vyšetřit. A je to vůbec žádoucí? Co kdyby se ukázalo, že útok neproběhl a celý raketový humbuk byl zbytečný? Zaplatí pak spojenci Sýrii reparace? Americká stanice CNN rázně přispěla do mediální bitvy o Dúmu. Reportáž byla ze severu Sýrie z uprchlického tábora na území, které je od března pod kontrolou Turků. CNN získala exkluzivní přístup od turecké vlády, která bojuje proti Asadovi. Však už mu ze Sýrie také notný kus ukradla.

Reportérka CNN našla v táboře údajné oběti chemického útoku, které jí vyprávěly, jak to celé proběhlo. A velkou roli hrály děti stejně jako při onom deklarovaném útoku v Dúmě. Rusové přišli s jinými svědky. Zveřejnili rozhovory se dvěma Syřany, kteří uvedli, že jsou zdravotníci z Dúmy. „Když poskytovali první pomoc, vběhli do nemocnice neznámí lidé. Někteří z nich měli videokamery. Křičeli, že všichni v místnosti byli zasaženi toxickými látkami. Pacienti na urgentním příjmu a jejich příbuzní se navzájem začali polévat vodou. Když se vše natočilo, ti neznámí lidé rychle zmizeli,“ řekl mluvčí ministerstva obrany generál Konašenkov.

Zajímavé je, že tuto verzi potvrzuje i jeden z největších znalců Blízkého východu, reportér britského Independentu Robert Fisk. Ten už v Dúmě je. Podařilo se mu najít nemocnici, kde mu jeden z lékařů potvrdil ruskou verzi. Propagandistická válka zuří a hned tak nepřestane. V případě invaze do Iráku v roce 2003 se na pravdu čekalo víc než deset let. V českém prostředí je Sýrie vnímána schematicky, buď „proruskou“, nebo „proamerickou“ optikou. To je zesíleno dalšími ruskými aktivitami, které se zdaleka netýkají jen Sýrie a které jsou v Česku skutečným problémem.

Proto každý, kdo zapochybuje o „proamerickém“ postoji k Sýrii, bývá šmahem označen za ruského agenta. Ale syrská válka není černobílý konflikt. Kromě dvou klíčových velmocí tu jsou zájmy dalších aktérů: Turecka, Íránu, Izraele, Saúdské Arábie, Kataru. Každý z nich má vlastní propagandu. Kde je pravda v syrském konfliktu? Byla mezi oběťmi prvních výstřelů této nekonečné války.

Autorka je šéfredaktorkou časopisu Lidé a Země.