Trump ztratil oporu v Kongresu, demokraté po osmi letech získali Sněmovnu reprezentantů

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ČTK

Bývalý prezidentský kandidát Bernie Sanders obhájil senátorské křeslo
Donald Trump
Volby do Kongresu v USA
Šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová
Volby do Kongresu v USA
16
Fotogalerie

Republikáni ve volbách ve Spojených státech podle amerických médií udrželi většinu v Senátu, o kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů ale přišli. Prezident Donald Trump je s výsledkem spokojený, na twitteru ho označil za fantastický úspěch a velké vítězství. Úspěšnější než republikáni jsou demokraté také v guvernérských volbách, ve kterých prozatím připravili republikány o šest států. Kongres v novém složení zasedne v lednu 2019.

Vedle nového složení celé 435členné Sněmovny reprezentantů a třetiny stočlenného Senátu vybírali Američané také guvernéry ve 36 státech a třech teritoriích, starostu Washingtonu či nové zástupce ve státních zákonodárných sborech. Výsledky se stále ještě upřesňují.

V případě Senátu, kde republikáni dosud mají většinu 51 křesel, budou mít nově podle The New York Times zřejmě 53 křesel. Předběžně potvrzených je zatím 51 mandátů pro republikány a 45 pro demokraty. Ve čtyřech státech bude výsledek tak těsný, že média zatím vítěze neodhadla.

Naopak ve Sněmovně reprezentantů získají většinu demokraté, což bude poprvé po osmi letech. Podle stanice CNN získali nejméně 222 kongresmanů, tedy více než polovinu, a republikáni 199. Podle původního propočtu The New York Times získají nakonec demokraté 228 mandátů, a jejich převaha tak nebude nijak drtivá. Pro srovnání, republikáni mají v současné době 235 sněmovních křesel.

Sněmovna reprezentantů bude po těchto volbách mnohem pestřejší. Dostal se do ní rekordní počet žen, podle agentury AP by jich mohlo být nakonec až 99. Poprvé se kongresmankami stanou dvě muslimky či dvě ženy z řad původních obyvatel Severní Ameriky.

V souboji o Senát zaznamenali republikáni úspěch především v Severní Dakotě, Missouri a Indianě, kde připravili o úřad demokratické obhájce. Demokratům se podařilo připravit republikána o křeslo zatím jen v Nevadě. Mimořádně dramatický souboj hlásí Florida, kde po sečtení takřka všech hlasů jen těsně vede republikán Rick Scott, který tak má šanci o křeslo připravit demokratického senátora Billa Nelsona.

Republikáni udrželi senátorský mandát například v Texasu, Utahu a Mississippi, demokraté zase na Havaji, v Novém Mexiku či v New Yorku. Senátorské křeslo obhájil i populární Bernie Sanders z Vermontu, který kandidoval jako nezávislý, v Kongresu ale hlasuje s demokraty. Nově mandát ho získal někdejší republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney.

„Dnes v noci fantastický úspěch. Díky všem!“ napsal Trump na twitteru v reakci na sčítání hlasů. Výsledek tak označil za úspěch, ačkoli se nyní nebude moci o Kongres plně opřít. Později výsledek voleb na twitteru označil za "velké vítězství". "Nyní se můžeme vrátit zpět k práci," dodal. Bílý dům mezitím oznámil, že prezident v 17:30 středoevropského času vystoupí na tiskové konferenci s komentářem k volbám.

Pokud jde o guvernérské úřady, zaznamenali demokraté velký úspěch v Novém Mexiku, Kansasu, Illinois, Wisconsinu, Nevadě a Michiganu, kde dosud vládli republikáni. Těsný souboj svedl demokrat Andrew Gillum na Floridě, kde ale nakonec zvítězil republikán Ron DeSantis.

Republikáni rovněž udrželi například Texas, Arizonu, Ohio či Alabamu, demokraté obdobně uspěli v Oregonu, Coloradu, Havaji či New Yorku, kde demokrat Andrew Cuomo mandát obhájil. Demokraté také zvítězili v Kalifornii.

V reakci na to, že demokraté získali ve Sněmovně reprezentantů většinu, dnes oslabuje na devizových trzích ve světě americký dolar. Obchodníci se obávají, že to zvýší schopnost demokratů blokovat hospodářskou politiku prezidenta Trumpa.

Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka by mohl zisk demokratů ve Sněmovně reprezentantů vyvážit kroky současné americké administrativy a zmírnit některé dopady politiky prezidenta Donalda Trumpa.


Americké volby: Šťastný poražený Donald Trump uhájil Senát i roli jasného lídra republikánů >>>