Tsipras představil novou vládu. Od té staré se moc neliší

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/ap

Den po složení přísahy dnes řecký premiér Alexis Tsipras oznámil složení své nové vlády. Ministrem financí se opět stane Euklidis Tsakalotos, na své posty se vrátí i ministři zahraničí a obrany z první Tsiprasovy vlády. Podle řeckých médií tím chce premiér vyslat signál směrem k mezinárodním věřitelům, že hodlá plnit dojednané závazky.

Nová koaliční vláda je opět tvořená levicovou formací SYRIZA a nacionalistickými Nezávislými Řeky. Ministerstvo financí povede nadále Tsakalotos, který v létě pro zadlužené Řecko vyjednal nový záchranný program ve výši 86 miliard eur (2,3 bilionu korun). Na plnění závazků dohody s věřiteli bude dohlížet jeho náměstek v postavení plnoprávného člena vlády, jímž se stal Jorgos Chuliarakis, dlouholetý vyjednávač a ministr financí v prozatímní úřednické vládě premiérky Vasiliki Thanosové.

Do své funkce se vrátí i ministr zahraničí Nikos Kotzias. Předseda strany Nezávislí Řekové Panos Kammenos se opět postaví do čela rezortu obrany.

Hlavní problém - imigranti

Nový kabinet složí přísahu ve středu ráno. Hned poté se Tsipras přesune na summit Evropské unie, který se bude věnovat imigraci.

Nová řecká vláda se zaměří právě především na problematiku přistěhovalectví a rovněž na plnění úkolů vyplývajících z třetího záchranného programu eurozóny.

Přesvědčivé volební vítězství Tsiprasovy formace SYRIZA přimělo ke změnám i opoziční konzervativní stranu Nová demokracie, která s 28 procenty hlasů skončila na druhém místě. Předseda Vangelis Meimarakis, který stranu vedl od července, oznámil, že složí funkci a znovu už se o ni nechystá ucházet. Volba nového předsedy strany se má konat nejpozději v listopadu.

Zahraniční tisk: Řekové dali Tsiprasovi druhou šanci