Turecká armáda zabila v Iráku přes 30 kurdských bojovníků

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Nejméně 30 radikálů ze Strany kurdských pracujících (PKK) zabily v pátek při přeshraniční operaci v severním Iráku turecké bezpečnostní složky. S odvoláním na kancelář tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o tom dnes informovala agentura Reuters; Erdoganův úřad přitom opravil svou původní informaci, že událost se stala v noci na dnešek. Při útoku, který má pravděpodobně na svědomí PKK, zahynuli na jihovýchodě Turecka podle místních médií dva policisté.

O zabití třicítky „teroristů“ informoval prezident Erdogan v televizním proslovu. Už na počátku září Turecko oznámilo, že příslušníci jeho speciálních jednotek provedli krátkou pozemní operaci proti bojovníkům PKK na území severního Iráku. Od léta Ankara podniká na tábory PKK v Iráku také letecké údery.

Útok na policisty se odehrál v pondělí pozdě večer v jihotureckém městě Adana. Útočníci na motorce vystřelili na policejní vůz a ujeli. Jeden z příslušníků policie zemřel na místě, druhý svým zraněním podlehl dnes ráno v nemocnici.

Další čtyři turečtí vojáci utrpěli zranění v noci na dnešek, když kurdští povstalci vypálili raketu na armádní konvoj jedoucí po dálnici na jihovýchodě země. Rovněž v noci na dnešek zabila turecká armáda šest povstaleckých Kurdů v provincii Hakkari na jihovýchodě země.

Boj o autonomii
Kurdové bojují o autonomii v Turecku od roku 1984 a ozbrojený boj si už vyžádal na 40 tisíc lidských životů. V roce 2012 začala mírová jednání s tureckým státem a až do začátku nynějších násilností konflikt prakticky ustal díky vyhlášenému příměří. Nové násilí se vystupňovalo poté, co turecká armáda začala útočit na pozice PKK na severu Iráku.

Násilné střety mezi ozbrojenci z PKK a bezpečnostními složkami jsou v posledních týdnech v Turecku téměř na denním pořádku. Proces usilující o mírové řešení problémů kolem velké kurdské menšiny v Turecku zkrachoval letos v červenci. O život od té doby přišlo asi 150 příslušníků tureckých bezpečnostních sil a stovky ozbrojenců PKK.

V noci na dnešek turecká policie propustila z vazby 32 novinářů zadržených v pondělí při rozsáhlé razii proti kurdskojazyčným médiím v jihotureckém městě Diyarbakir. Podle agentury AFP v kancelářích Turci hledali kurdské radikály z PKK. „Hlavním cílem těchto akcí je umlčet kurdský tisk,“ uvedl ale Mehmet Ali Ertaş z Asociace svobodných novinářů.

Do hledáčku turecké policie se v posledních týdnech kvůli údajné „podpoře teroristů z PKK“ dostala i velká média jako deník Hürriyet či turecká verze zpravodajské stanice CNN.

Názory odjinud: Turecko válčí na dvou frontách