Turecko jako vzor: EU chce spolupracovat s Afrikou na vracení migrantů

Migranti na řecko-makedonské hranici u Idomeni

Migranti na řecko-makedonské hranici u Idomeni Zdroj: ctk/AP

Evropská unie chce posílit svou spolupráci s africkými zeměmi, odkud směrem do Evropy míří migranti. Oznámil to nizozemský ministr zahraničí Bert Koenders, který o otázkách jako jsou návraty těch, kdo v EU nezískají azyl, v minulých dnech jednal v Ghaně, v Pobřeží slonoviny a v Senegalu. Podle českého ministra Lubomíra Zaorálka by navíc mohla nedávná unijní dohoda s Tureckem sloužit jako model také při řešení situace na dalších trasách, kudy migranti do EU míří.

Podle českého ministra není v současnosti Evropa vybavena na to, aby migrační krizi vyřešila úplně sama a partnery proto potřebuje. „Jako k tomu u balkánské cesty potřebujeme Turecko, tak také potřebujeme partnery na severu Afriky,“ řekl Zaorálek při příchodu novinářům. Připomněl, že dohoda z počátku března, podle které jsou do Turecka vraceni všichni příchozí na řecké ostrovy, už počty migrantů výrazně snížila. Unie se zároveň zavázala za každého syrského občana vráceného na turecké území přijmout přímo z Turecka jiného Syřana s nárokem na azyl.

Koenders, jehož země nyní EU předsedá, v minulých dnech jednal ve třech afrických zemích. Cílem dohod je podle něj „lepší řízení migrace, včetně readmisí“, tedy návratů neúspěšných žadatelů o azyl.

„Lidi můžeme poslat zpět jen poté, co byla jejich situace individuálně vyhodnocena, Ale když se podíváte na země, kde jsem byl, tak ruku na srdce, u nich jde převážně o ekonomické migranty,“ poznamenal Koenders.

Pozornost se soustředí na Libyi

Po faktickém uzavření balkánské trasy se pozornost migrantů i evropských představitelů opět obrací ke Středozemnímu moři, především mezi Libyí a Itálií. EU se proto hodlá soustředit nejen na posílení své námořní operace Sophia, která v oblasti působí, ale také na podporu nové libyjské vlády, se kterou by bylo možné při zvládání migrace spolupracovat.

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová při příchodu na jednání v Lucemburku připomněla, že dnes uplynul přesně rok od chvíle, kdy se ve Středozemním moři při jednom z největších neštěstí utopilo přes 800 migrantů.

„Dnes ve stejných vodách zachraňujeme životy, zatýkáme pašeráky lidí a neutralizujeme jejich lodě. Udělalo se mnoho, ale zjevně nás ještě mnohé čeká,“ poznamenala Mogheriniová.

Riskantní plavba

Její slova podtrhly informace agentur, podle kterých se dnes po potopení čtyř lodí s migranty mířícími do Itálie z Egypta pohřešuje na 400 lidí.

Také podle Mogheriniové se ve snaze tuto situaci zvládnout bude unie soustředit na partnerství s africkými zeměmi, které jsou na tranzitní trase a podporu Libyi. Už loni v listopadu na maltské Valletě se lídři šesti desítek zemí z EU a Afriky dohodli na společném plánu, jak migrační problematiku řešit.