Turecko nepovolilo přelet našeho průzkumného letadla, stěžují si Rusové

Ruský letoun Su-25

Ruský letoun Su-25 Zdroj: ctk/AP

Turecko odmítlo povolit přelet svého území ruským průzkumným letadlem. Tvrdí to ruské ministerstvo obrany, podle kterého jde o "nebezpečný precedens". Turecko a Rusko jsou signatáři dohody o otevřeném nebi, která takovéto lety umožňuje, uvedla agentura TASS.

Itinerář plánovaného ruského letu, který se měl uskutečnit od 1. do 5. února, zaslala ruská armáda té turecké v příslušném časovém předstihu. Ankara ale odmítla povolit přelet nad svým územím s poukazem na to, že s plánovanou trasou seznámena nebyla. „To vytváří nebezpečný precedens kvůli nedostatečné kontrole vojenské činnosti státu, který je účastníkem Smlouvy o otevřeném nebi,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Smlouva vstoupila v platnost v roce 2002 a podepsalo ji 30 zemí včetně Spojených států a členů Evropské unie. Signatářským zemím dává možnost si vzájemně monitorovat vojenské objekty a síly si cílem udržovat mezi sebou vzájemnou důvěru, upozornila agentura AFP.

Vztahy mezi Ankarou a Moskvou se citelně zhoršily, když na konci loňského listopadu turecká armáda sestřelila nad turecko-syrskou hranicí ruský bombardér. Ankara Moskvu obvinila z narušení tureckého vzdušného prostoru, což Moskva popřela. Minulý týden Ankara znovu obvinila Rusko, že jeho letadlo narušilo turecký vzdušný prostor. Moskva reagovala prohlášením, že jde o tureckou propagandu.