Turecko po puči: nad zemí hlídkují letouny F-16, vznikla speciální jednotka

F-16 v tureckých barvách

F-16 v tureckých barvách Zdroj: OGL Wikimedia

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nařídil armádě nasadit bojová letadla F-16 k hlídkám nad Tureckem. V Istanbulu byla sestavena dodatečná speciální policejní jednotka. Má 1800 členů a bude použita k ostraze strategických objektů.

Turecko má za sebou neúspěšný puč, který si v noci z pátku na sobotu vyžádal podle ministerstva zahraničí životy 290 lidí. Mezi 6000 zatčenými je přes 2800 vojáků a také soudci.

Pučisté kromě jiného použili několik vrtulníků a stíhaček F-16, které přeletěly nad Ankarou a Istanbulem. Turecká agentura Anadolu dnes napsala, že tyto stroje byly použity k útoku na budovu parlamentu a blízké prezidentské sídlo. Prezident rozhodl, že letadla F-16, která jsou nyní všechna znovu pod kontrolou armády, zajistí dohled nad leteckým prostorem.

Nová jednotka policie v Istanbulu dostala k dispozici obrněné vozy. Velitel istanbulské policie Mustafa Çalişkan nařídil sestřelit jakýkoli vrtulník bez varování.

Podle vládních zdrojů hlídkovaly stroje F-16 v celém vzdušném prostoru Turecka už v noci na dnešek. Mezi zatčenými se ocitl i velitel letecké základny Incirlik generál Bekir Ercan Van. Právě z této základny startují k operacím v Sýrii stroje mezinárodní koalice.

V Turecku odvolali ze služby osm tisíc policistů
Až 36 tureckých generálů bylo umístěno pod policejní dohled a podle agentury Dogan je deset generálů v prozatímní vazbě. Turecká vláda pokračuje podle agentury AFP v čistkách po pátečním nezdařeném puči, který stál životy více než 290 lidí. V celé zemi bylo podle bezpečnostních zdrojů odvoláno osm tisíc policistů. V Saúdské Arábii zadrželi tureckého vojenského atašé z velvyslanectví v Kuvajtu, který se snažil odletět do Evropy.
Bezpečnostní zdroje, které dnes citovala agentura Reuters, oznámily, že po celé zemi bylo kvůli puči odvoláno ze služby osm tisíc policistů a že čistky se týkají i policejních sborů v Ankaře a Istanbulu.
Podle agentury AFP pokračuje zatýkání. Zatím bylo zadrženo přes šest tisíc lidí a vydány zatykače až na tři tisíce soudců a prokurátorů. Policejní a protiteroristické jednotky vstoupily podle agentury Anadolu do vojenské akademie tureckého letectva a pátrají po pučistech. Mezi zadrženými skončil také generál Mehmet Dişli, který v době puče vedl operaci, pří níž byl krátce zajat náčelník generálního štábu armády Hulusi Akar.
Pod policejním dozorem je podle turecké agentury Dogan 36 generálů a deset z nich bylo umístěno do prozatímní vazby.