Převrat zmařen. Tureckem teď probíhá vlna zatýkání vojáků a soudců

Turci oslavují prezidenta Erdogana, země ustála vojenský puč

Turci oslavují prezidenta Erdogana, země ustála vojenský puč Zdroj: ctk

pokus o puč v Turecku
Turecko, den po nezdařilém puči, poničená budova parlamentu
pokus o puč v Turecku
Turecko, den po nezdařilém puči, poničená budova parlamentu
pokus o puč v Turecku
22
Fotogalerie
Část turecké armády se v pátek večer pokusila o převrat, podle prozatimního šéfa generálního štábu Ümita Dündara se ho podařilo zmařit. Pučisté na čas převzali vedení země, na strategická místa rozmístili tanky a vrtulníky. Prezident Erdogan vyzval příznivce, aby vyšli do ulic, výzvu zopakovaly i ampliony z mešit. Turci je uposlechli, pučisté se pak na mnoha místech vzdali a byli zadrženi. Někteří vojáci tvrdí, že mysleli, že jde o cvičení. Na několika místech dochází k jejich lynčování.

Úřad tureckého prezidenta potvrdil, že počet obětí pátečního pokusu o vojenský převrat je 265. O život přišlo 161 civilistů, z nichž 20 bylo do puče zapojeno. Zahynulo rovněž 104 „spiklenců“. Celkem bylo dosud zadrženo 2839 vojáků, včetně čtyř generálů a 29 plukovníků.

Prohlédněte si následky pátečního pokusu o puč v Turecku

Pučisté podle Dündara pocházejí hlavně z řad armádního letectva, četnictva a některých členů tankových divizí. Velení armády podle něj puč od samého začátku odmítlo, řadu z důstojníků si tak vzbouřenci vzali jako rukojmí.

Situace v tureckých městech byla zpočátku noci nepřehledná a vše nasvědčovalo, že by puč mohl být - stejně jako dřívější převraty vedené tureckou armádou, úspěšný. Zvrat nastal po výzvě prezidenta Erdogana, kterou ze své dovolenkové vily na jihu Turecka prostřednictvím videohovoru odvysílal v jedné ještě fungující státní televizi. „Vyjděte do ulic, podpořte demokracii v Turecku,“ prohlásil.

Po půlnoci již byly v ulicích Ankary, Istanbulu a dalších měst statisíce lidí, kteří skandovali Erdoganovo jméno. Postupně proběhlo několik šarvátek u budovy parlamentu, která byla podle všeho také bombardována, a na náměstí Taksim. Tam se nakonec vzdalo asi 30 pučistů.

Prezidentu Erdoganovi se před čtvrtou hodinou ranní podařilo letecky dopravit do Istanbulu a promluvit v médiích. Armádní vzbouřence označil za vlastizrádce, přislíbil rozsáhlé čistky v armádě a hovořil o „jednotě Turecka“, přičemž poděkoval lidu za podporu.

Erdogan i Dündar slíbili čistku v „paralelních strukturách“ armády. Odstranit je z ní podle nich třeba příznivce duchovního Fetullaha Gülena, kterého turecký prezident označil za strůjce pokusu o převrat v zemi. Gülen, který žije v USA, se od puče distancoval. Premiér Yildirim uvedl, že každá země, která se postaví za Gülena, nebude přítelem Turecka a bude vnímána jako stát, který je ve válce s tímto členem NATO.

21:07

V Turecku zadrželi deset členů Státní rady, což je tamní obdoba Nejvyššího správního soudu. V souvislosti se zmařeným pokusem o vojenský převrat rovněž probíhá pátrání po dalších 140 zaměstnancích kasačního soudu, obdoby ústavního soudu.

Podle tureckých médií byl zatčen i vysoce postavený soudce ústavního soudu Alparslan Altan. Altan je jedním ze 17 soudců ústavního soudu a zastává rovněž funkci místopředsedy tohoto soudu. Údajně byl napojen na teroristickou organizaci vedenou duchovním Fethullahem Gülenem

20:00

Erdogan: Spojené státy jsou náš strategický spojenec, musí proto vydat .

Čtěte více

19:51

Úřad tureckého prezidenta potvrdil, že počet obětí pátečního pokusu o vojenský převrat je 265. O život přišlo 161 civilistů, z nichž 20 bylo do puče zapojeno. Zahynulo rovněž 104 „spiklenců“. Celkem bylo dosud zadrženo 2839 vojáků, včetně čtyř generálů a 29 plukovníků.

19:15

Experti: Nezdařený puč upevní Erdoganovu moc v Turecku

Turecký prezident Recep Tayyip ErdoganTurecký prezident Recep Tayyip Erdogan|CTK

19:03

Zatýkání armádních špiček v Turecku pokračuje. Nejnovějšími „úlovky“ v síti jsou vysoce postavený generál Adem Huduti, který velí části pozemních jednotek, které mají svou základnu ve východoanatolijském městě Malatya a chrání hranice se Sýrií, Irákem a Íránem. Druhým je plukovník-generál Erdal Öztürk, který velí celé třetí turecké armádě.

Celkem bylo dosud zadrženo 2839 vojáků

18:45

Ministr obrany Isik: „Všichni důstojníci, které drželi pučisté jako rukojmí, jsou osvobozeni. Situace je již kompletně pod kontrolou vlády.“

18:25

Turecké aerolinky obnovily všechny lety

18:21

Americký prezident Barack Obama svolal na dnešek svůj tým pro národní bezpečnost a zahraniční politiku. Budou jednat o situaci v Turecku. Šéf americké diplomacie John Kerry podle agentury Reuters řekl, že svého tureckého kolegu telefonicky ujistil o „absolutní podpoře turecké demokraticky zvolené civilní vlády a demokratických institucí“.

17:53

Premiér Yildirim: „Nebyli to vojáci, ale teroristé.“ Spolupráce mezi tureckými politickými stranami dostala po zmařeném pokusu o převrat „nový začátek“, uvedl turecký premiér.

17:47

Podle tureckého ministra zahraničí bude osm vojáků, kteří prchli i s bojovým vrtulníkem do Řecka, brzo navráceno do vlasti

17:32

Cestovní kanceláře respektují rozhodnutí ministerstva nepořádat zájezdy do Istanbulu, Ankary do jihovýchodního Turecka, tyto lokality samy považují za nestabilní, uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Jiným případem jsou podle něj istanbulská letiště, která fungují jako tranzitní do dalších destinací.

Papež upozornil na to, že naprostá většina Čechů, kteří jsou nyní v tureckých letoviscích, hodlá v zájezdu pokračovat. Pouze v nočních hodinách podle něj někteří jednotlivci žádali předčasný odjezd, ale i ti nyní svůj názor s uklidněním situace vesměs přehodnotili. Připomněl, že většina kanceláří funguje nad rámec zákona, tedy nabízejí klientům, kteří ještě neodcestovali, přeložení termínu nebo jinou destinaci.

17:15

„Mysleli jsme, že jde o cvičení, o puči nepadlo ani slovo,“ odpovídají vyšetřovatelům někteří zadržení vojáci.

17:07

Turecký parlament mimořádně zasedá, předseda parlamentu ve svém projevu poděkoval všem čtyřem největším tureckým politickým stranám za odsouzení puče - tou čtvrtou stranou je opoziční a dlouhá léta utlačovaná kurdská HDP.

turecký parlament na mimořádném zasedání po nezdařeném armádním pučiturecký parlament na mimořádném zasedání po nezdařeném armádním puči|Anadolu

16:44

Turecké námořní úřady znovu otevřely pro lodní dopravu Bosporský průliv. Uzavřen byl z bezpečnostních důvodů právě kvůli pokusu o puč.

16:21

Ministerstvo zahraničí nedoporučuje českým občanům po nezdařeném vojenském puči v Turecku cestovat do Ankary, Istanbulu a jihovýchodu země. V ostatních regionech mají lidé dbát maximální obezřetnosti, řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek po dnešním jednání krizového štábu.

Situace v přímořských letoviscích je podle něj sice klidná, ale v zemi je nadále napjatá atmosféra a je třeba sledovat aktuální vývoj událostí. Poté, co vládní síly snahu o puč zmařily, Česko v této chvíli nebude své občany z Turecka evakuovat. Nyní tam pobývá kolem 7000 Čechů, podle dosavadních informací diplomatů jsou všichni v pořádku.

Pokud by se ale situace zhoršila, což ale Zaorálek nyní nepovažuje za pravděpodobné, je připraveno poslat do oblasti vojenský speciál. Letadlo je připraveno vyrazit do oblasti do dvou hodin, dodal.

15:59

Letecká společnost Turkish Airlines obnovila po zmařeném pokusu o převrat v zemi lety z mezinárodního letiště v Istanbulu, které je třetím nejvytíženějším na světě. Některé ze zahraničních aerolinek nicméně víkendové lety zrušily. Čtěte podrobnosti.

15:42

Erdoganovi přívrženci se shromáždili před budovou generálního štábu:

15:38

- Katar a Írán dnes odsoudily nezdařený pokus o armádní puč v Turecku a vyjádřily podporu legitimní vládě v Ankaře. Izrael v prohlášení ministerstva zahraničí vyjádřil podporu „demokratickému procesu“ v Turecku a naději na pokračování procesu usmiřování mezi oběma státy.

Turecko a Izrael uzavřely koncem června dohodu, kterou po šestileté krizi normalizovaly své vztahy. Ty poškodil zásah izraelské armády proti turecké flotile pro Gazu v roce 2010, při němž zemřelo deset tureckých občanů. Uzavřená dohoda má výrazné ekonomické a strategické dopady.

Katarský emír šajch Tamím bin Hamad Sání v telefonátu tureckému prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganovi vyjádřil podporu pro kroky jeho vlády k udržení stability v zemi. Násilí musí být odmítnuto, zachována ústavní legitimita Turecka a respektována vůle jeho lidu, uvádí se v prohlášení katarského ministerstva zahraničí, které zveřejnila státní agentura QNA.

Katar, jedna z nejbohatší zemí světa, je klíčovým stoupencem Turecka v regionu. V dubnu Turecko zahájilo provoz své vojenské základny v Kataru v rámci obranné dohody, která zintenzivňuje partnerství obou států v době rostoucí nestability. Ostatní arabské státy v Perském zálivu ještě veřejně pokus o vojenský puč v Turecku nekomentovaly.

15:10

- Za pokusem o vojenský převrat v Turecku stojí podle tureckých médií dva muži - generál Akin Öztürk a generálporučík Metin Iyidil. Informovala o tom britská BBC. Zmařený pokus o puč, který v pátek večer zahájila část armády, si vyžádal nejméně 161 mrtvch a 1440 zraněných.

Öztürk je bývalým velitelem tureckého letectva, který z armády odešel do důchodu loni v srpnu. Stále byl ale členem Nejvyšší vojenské rady. Druhým údajným pučistou je Metin Iyidil, který sloužil jako velitel výcvikového centra pro pozemní jednotky.

Podle prozatímního náčelníka generálního štábu Ümita Dündara se dosud podařilo zadržet 2839 pučistů, kteří pocházejí hlavně z řad armádního letectva, četnictva a některých členů tankových divizí.

14:42

Vysoká rada soudců a státních zástupců (HYSK), nejvyšší kontrolní a dozorový orgán nad tureckými soudy, odvolal v souvislosti se zmařeným převratem z funkce 2745 soudců. Odejít muselo také pět členů samotné HYSK, která má mimo jiné vliv na složení části Kasačního soudu či Státní rady, turecké obdoby ústavního a nejvyššího správního soudu.

Důvodem propuštění soudců bylo jejich údajné napojení na duchovního Fetullaha Gülena, kterého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za strůjce pokusu o převrat v zemi. Gülen, který žije v USA, se od puče distancoval.

14:17

Pokus o vojenský puč v Turecku je pro finanční trhy špatnou zprávou. Z krátkodobého hlediska vnáší do tureckého politického dění značnou nejistotu. Dlouhodobě pak bude mít nepříznivý dopad, ať už se pučistické síly podaří neutralizovat, či nikoli. Nepříznivý dopad na světovou ekonomiku by ale měl být omezený, uvedl analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

V paritě kupní síly měny představoval turecký hrubý domácí produkt loni pouze 1,4 procenta výkonu světové ekonomiky. Vzhledem ke specifičnosti a izolovanosti situace nejde podle Kovandy o systémovou událost s potenciálem dominového efektu.

„Pokud se tedy pokus o puč, byť neúspěšný, nestane roznětkou nějakého dalšího vyhrocení situace, trhy budou sledovat střednědobý a dlouhodobý vývoj v zemi. Nicméně pokud prezident Recep Tayyip Erdogan využije pokus o puč jako záminku k dalším krokům vstříc autoritářství, trhy budou reagovat negativně a dojde k dalšímu oslabování liry a k celkovému zhoršování zdraví turecké ekonomiky,“ upozornil Kovanda.

13:35

Mezinárodní Atatürkovo letiště v Istanbulu obnovilo provoz, na místě ale podle fotografií i reakcí lidí na twitteru panuje chaos. Erdoganovi příznivci podle zpráv z místa říkají turistkám, aby si zakryly vlasy. Množství letů bylo zrušeno. Agentura Anadolu s odvoláním na úřady civilního letectví uvedla, že vzdušný prostor nad Marmarským regionem, jehož součástí je i Istanbul, je uzavřený. Znovu se otevře až ve 20:05 středoevropského času.

12:52

V řeckém přístavním městě Alexandrupolis přistál turecký vojenský vrtulník s osmi muži na palubě. Pasažéři po zřejmě zmařeném státním převratu v Turecku, vyvolaném částí armády, požádali v Řecku o azyl. Informovalo o tom řecké ministerstvo obrany. Turecko už požádalo o jejich vydání.

Ve vrtulníku typu Blackhawk podle něj cestovalo sedm vojáků a jeden civilista. Přistál na severovýchodě Řecka, posádka byla okamžitě zadržena kvůli ilegálnímu vstupu do země. Ministerstvo upřesnilo, že helikoptéra vyslala nouzový signál v 10:45 místního času a přistála o šest minut později.

12:12

Turecký premiér Binali Yildirim připustil, že puč je „černou skvrnou“ na turecké demokracii. Vyzval občany, aby dnes večer zaplnili ulice a náměstí a podpořili vládu.

Podle něj se stále zatýká a pučistům se prý dostane spravedlnosti, „jakou zaslouží“. Uvedl, že turecká ústava nepřipouští trest smrti, ale Turecko prý zváží takové právní změny, aby se takovýto pokus o převrat nemohl opakovat.

11:22

Turecké úřady potvrdily osvobození šéfa generálního štábu Hulusiho Akara z rukou pučistů.

11:11

Zadržení turečtí vojáci

10:26

Erdogan naznačil, že se ho pučisté měli pokusit zabít, píše deník New York Times. Odkazují na bombardování přímořského města Marmaris, kde se Erdogan ještě v pátek zdržoval. „Zdá se, že si mysleli, že jsem tam,“ cituje list tureckého prezidenta.

10:19

Agentura RT s odvoláním na turecký armádní štáb: Při puči bylo zabito přes 100 rebelujících vojáků

10:12

Mostem přes Bospor v Istanbulu již proudí běžná ranní doprava

10:12

Letecké spojení mezi Atatürkovým letištěm v Istanbulu a pražskou Ruzyní je prozatím přerušeno. Zrušen byl ranní i odpolední spoj společnosti Turkish Airlines. Letový řád předpokládá, že dnes by mělo na letišti Václava Havla přistát ještě jedno letadlo z Istanbulu, a to v 18:30. O necelou hodinu později se má vrátit zpět.

9:36

V kasárnách v Ankaře se prý vzdalo přes 700 pro-pučistických vojáků

9:36

Konspirátoři spekulují nad tím, jak „podezřele“ dlouho trvalo ostatním zemím vyjádřit podporu vládě prezidenta Erdogana. První hlasy podpory (z EU) jsme v tomto on-line přenosu registrovali někdy před třetí hodinou v noci, tedy zhruba 5 hodin od okamžiku, kdy bylo jasné, že v zemi probíhá puč. Posuďte sami, zda je pět hodin na politickou reakci z dílny EU hodně nebo málo. USA podobnou podporu vyjádřily o hodinu dříve. msc

9:29

Istanbulské letiště je pod kontrolou vládních sil a čeká na plnou obnovu provozu

9:26

Napřed videohovor přes iPhone do televize, pak i SMS: Erdogan občanům poslal „burcující“ esemesku se stejnou výzvou: vyjděte do ulic.

9:19

I takhle vypadalo „lidové zatýkání“ pučistů

9:06

V Turecku zasedla rada nejvyšších soudců

9:03

V Ankaře se právě vzdalo přes 200 vojáků

9:01

Počet obětí bohužel roste, státní agentura informuje o 90 mrtvých a více než 1100 raněných

pokus o puč v Tureckupokus o puč v Turecku|ctk

8:58

Ve dvě hodiny odpoledne místního času mají v tureckém parlamentu promluvit lídři tří největších politických stran

8:56

Další vzbouřenci se postupně vzdávají

8:43

Stoupenci syrského prezidenta Bašára Asada přijali s nadšením zprávy o nočním pokusu části turecké armády o převrat a sesazení prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Podle syrských povstalců by naopak ztráta jejich hlavního regionálního podporovatele znamenala těžkou ránu jejich boji, informovala agentura Reuters.

8:34

Turecká agentura Anadolu: První čistka v turecké armádě čítá již přes 1500 zatčených. Odvoláno bylo mimo jiné pět generálů a 29 plukovníků.

8:24

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v prohlášení během noci vyzval ke „klidu a zdrženlivosti a k plnému respektování tureckých demokratických institucí a ústavy“. Připomněl, že „Turecko je cenným členem NATO“.

8:09

Duchovní Fetullah Güllen, jehož stoupence Erdogan obvinil z přípravy puče, odsoudil noční události v Turecku. „Co nejostřeji pokus o vojenský převrat v Turecku odsuzuji,“ prohlásil.

7:55

Náčelník generálního štábu turecké armády Hulusi Askar, který byl během pokusu o převrat držen jako rukojmí na letecké základně na předměstí hlavního města Ankary, byl osvobozen. Během chaotické situace během noci byl generál Askar nezvěstný a turecký premiér Binali Yildirim jmenoval prozatímním náčelníkem generálního štábu Ümita Dündara.

7:53

Zatčení jednoho z lídrů pučistického křídla v armádě, kontradmirála N. A. Demirhana

7:48

Podle generálního štábu turecké armády pučisté v některých částech země stále bojují, počet obětí tak bude nejspíš dál narůstat

7:41

7:32

Merkelová podpořila tureckou vládu, EU vyzývá ke klidu

7:30

Zatčeno v souvislosti s pučem bylo 754 vojáků. Pučisté v různých částech země, kteří se nevzdali, ustupují před pro-Erdoganovskou armádou

7:15

Zaorálek svolal krizový štáb kvůli situaci v Turecku

Ministerstvo zahraničí zároveň vydalo doporučení, aby Češi do země necestovali. Ty, kteří tam již jsou, nabádá k opatrnosti. Čtěte více

7:02

Pokus o vojenský převrat v Turecku si vyžádal 60 obětí

7:00

Premiér Binali Yildirim: „Situace se lepší každou minutou“

3:53

Erdogan potvrdil, že pučisté unesli jeho generálního tajemníka.

3:50

Někteří konspirační teoretici na sociálních sítích spekulují, že celá akce byla zinscenována samotným Erdoganem, aby si upevnil moc. Žádné důkazy pro tato tvrzení zatím nejsou k dispozici.

3:37

Jeden z výbuchů, který se ozval od budovy parlamentu, způsobila letecká puma. Budovu parlamentu zasáhla a zranila dvanáct lidí - šlo prý o policisty strážící budovu.

3:36

V průběhu potyček pučistů s davy v ulicích prý zemřelo nejméně šest civilistů, dalších minimálně 150 lidí bylo zraněno.

3:26

Erdogan v televizi: „Pokus o puč je vlastizrada. Dotyční za to draze zaplatí. Angažovala se jen minorita armádních důstojníků. Armáda bude 'pročištěna'.“

3:20

Prezident Erdogan v davu příznivců na Ataturkově letišti v Istanbulu

3:14

Zatčeno prý bylo přes 120 tureckých vojáků a důstojníků, mnohé z nich zadržely davy na ulici.

3:10

AP: Příznivci vítají prezidenta Erdogana

3:01

Vojáci na náměstí Taksim prý složili zbraně a vzdali se. Podle agentury Reuters jde o jednotku o síle zhruba 30 mužů. Z místa se přesto ozvaly dva výbuchy po nízkém přeletu stíhaček.

2:48

Sídlo CNN Türk prý obsadili vojáci, na náměstí Taksim prý bojují zbytky pučistů s policií, nad náměstím se ozvaly také sonické třesky od nadzvukovou rychlostí nízko přelétajících stíhaček

2:44

Náčelník Istanbulské policie tvrdí, že do puče bylo zapojeno „jen“ 104 vojáků. Jako velitel celé akce byl označen plukovník Muharrem Kose, který byl nedávno údajně propuštěn pro své členství v hnutí Hizmet Fetullaha Gulena.

2:43

Představitelé EU podpořili demokraticky zvolenou vládu prezidenta Erdogana

2:35

Propukly prý tvrdé boje u tureckého generálního štábu

2:30

Premiér Binali Yıldırım: „Jakékoliv letadlo či vrtulník, který se objeví v blízkosti vládních budov, bude sestřelen. Vzdejte se, na útok odpovíme útokem.“

2:25

Výbuchy, které zněly od budovy parlamentu, měly být nastražené nálože.

2:20

Erdoganovo letadlo prý přistálo na letišti v Istanbulu. Vítat jej mají davy příznivců, které se „valí“ do letištní budovy.

2:03

Televizní hlasatelka, která četla prohlášení pučistického křídla armády, tvrdí, že jej četla „před namířenou zbraní“.

2:00

Při pokusu o dobytí budovy státní televize TRT byli prý zadrženi tři vysocí důstojníci z řad pučistů a asi deset jejich podřízených. Ve studiu je dav příznivců Erdogana a turecký ministr práce, který průběžně vysílá informace o tom, že puč byl potlačen, že „lid je s prezidentem“.

1:56

Na Ankarské letiště prý má velmi brzo přiletět prezident Erdogan, který se již dříve snažil dostat z místa své dovolené do Istanbulu.

1:54

List Hurriyet informoval o četných zadrženích vojáků, kteří se pokusili o puč. Istanbulem prý otřásla silná exploze od budovy parlamentu, který je pod stálým útokem. Nad Ankarou byla vyhlášena bezletová zóna.

1:43

Anadolu: Puč byl potlačen. Prohlásil to prý vysoký důstojník turecké rozvědky. Klid v některých oblastech hlásí i lidé na sociálních sítích. Situace se ale stále může vyhrotit či změnit.

1:39

Pan Ki-Mun, Vladimir Putin či Barrack Obama vyzvali Turecko, aby nedošlo ke krveprolití. Státníci podpořili demokraticky zvolenou vládu prezidenta Erdogana.

1:36

Někteří vojáci rozmístění v ulicích přestali odporovat davu.

1:23

Turecká státní agentura Anadolu informuje o provládních stíhačkách, které prý míří nad Ankaru „vypořádat“ se s vrtulníky pučistů. Anadolu nazývá armádní skupinu, která se o převrat pokokuší, jako „Feto“ .

1:17

Reuters: Armádní frakce, která se pokusila o puč, má prý potíže s udržením kontroly. Agentura cituje vyjádření jednoho z vyšších úředníků turecké vlády, podle kterého jde o malou frakci. Nejistota podle něj potrvá minimálně dalších 24 hodin.

1:12

Na twitteru se objevují další záběry z útoků vrtulníků na pozemní cíle

1:06

AFP - Turecká stíhačka F16 údajně sestřelila vrtulník s pučisty. Podle agentury rovněž zemřelo minimálně 17 policistů, když pučistům vzdorovali. Armáda mezitím údajně zahájila palbu do davů.

00:57

Pučisté mají podle posledních informací na náměstí Taksim potíže zvládnout davy lidí s tureckými vlajkami

00:53

Turecké politické strany prý odmítly armádní puč. Přidala se k nim prý i Erdoganem silně potlačovaná kurdská HDP

00:43

Od budovy parlamentu v Ankaře se ozvalo několik silných detonací

00:38

Imámové se podle sociálních sítí přidali k prezidentu Erdoganovi a vyzvali lid, aby vyšel do ulic - sepnuli prý ampliony s výzvami k ranní modlitbě, hodiny v předstihu před východem slunce. V zemi platí stanné právo, které vyhlásili armádní pučisté, lidé přesto zaplavují ulice.

00:35

Vlády USA, Velké Británie, Indie, Ruska, Francie a dalších zemí vydaly svým občanům varování, aby nejezdili do země. Ti, kteří tam jsou, mají vyhledat úkryt a vyčkat na uklidnění situace

00:29

V ulicích prý začal boj, sociální média plní fotografie obrněných transportérů, na některých stojí civilisté s vlajkami. Náměstí Taksim se plní civilisty, není ale jasné, koho podporují. Tanky prý pálí v blízkosti parlamentu.

00:24

BBC: Nad mosty přes Bospor zní střelba

00:20

Prezident Erdogan mluvil ve videohovoru z města Marmaris, kde prý trávil dovolenou.

00:05

Kolem půlnoci SELČ se prý začala nad městem ozývat intenzívní střelba z vrtulníků (Viz. video níže). Střely mířily směrem k prezidentskému paláci. Tiskové agentury hlásí střelbu z hlavního města Ankary, nejspíš jde o střety pučistů z armády a policisty loajální turecké vládě. V Ankaře zazněla prý také silná detonace z míst státní televize.

Nicht normal !!!

Video zveřejněné uživatelem Bünyamin Can (@bunyamincan_),

23:20

Turecko je člen NATO, které prý dění v zemi „důkladně sleduje“. Armáda ve svém prohlášení rovněž tvrdí, že hodlá pokračovat s „přátelskými vztahy“, které Turecko má s ostatními zeměmi. Americká CNN rovněž upozornila, že v zemi se nachází mnoho amerických jednotek, které se účastní náletů na Sýrii, a že tyto jednotky mají jasný příkaz nezasahovat do vývoje a jednat pouze s demokraticky zvolenými představiteli země, tedy vládou prezidenta Erdogana.

23:00

Mnozí političtí komentátoři a experti (např. Emil Souleimanov v příspěvku níže) upozorňují, že se může jednat o pokus armády navrátit kurz země zpět k sekulárnímu státu a překazit Erdoganovy snahy změnit konstituci země v prezidentský režim. Podle některých je prý Erdogan až příliš „nakloněn“ ve prospěch náboženství, tedy islámu.

Pučisté vyhlásili výjimečný stav, slibují novou ústavu

Vůdci armádního převratu v Turecku v prohlášení uvedli, že plně přebírají moc v zemi kvůli rostoucí autokratičnosti současného režimu, narušení vlády sekulárního práva a kvůli zvýšené hrozbě terorismu. Prohlášení odvysílala státní televize TRT, jejíž sídlo předtím obsadili vojáci.

Pučisté rovněž oznámili, že pro celé území Turecka vyhlašují výjimečný stav a zákaz vycházení. Zemi prý bude nyní vládnout „mírová rada“, která nedovolí narušení veřejného pořádku. Brzy má být připravena nová ústava. Zatím není jasné, kdo konkrétně za převratem stojí.

Vypnutá sociální média

Podle některých zdrojů z místních médií prý v zemi nefungovaly sociální sítě, tamní novináři museli využívat ke sdílení příspěvků a informací VPN. Vojáci údajně televizi TRT. Prezident Erdogan údajně vydal své první prohlášení prostřednictvím videohovoru (viz. tweet níže), v němž označil kroky vojáků za „nelegální“.

Erdoganovo prohlášení přes videohovor (s překladem do AJ)

Máme tu nelegální čin ze strany skupiny uvnitř armády, která jednala bez rozkazu. Obyvatelé musí vědět, že nedovolíme žádnou činnost, která by narušila demokracii,“ řekl premiér Yildirim. V sídle generálního štábu v Ankaře jsou rukojmí, informovala televize CNN Türk. Podle agentury AFP je mezi nimi i náčelník generálního štábu.

Nad Ankarou přelétávají vojenská letadla a vrtulníky a ve městě je podle svědků slyšet střelba. V tureckém Istanbulu se pro veškerou dopravu zavřely oba hlavní mosty přes Bosporský průliv spojující evropskou a asijskou část země, oznámila agentura Reuters.

Turecká armáda provedla v posledních desetiletích tři převraty
Mocná a obávaná turecká armáda, druhá největší po USA v rámci zemí NATO, byla dlouho rozhodující silou v zemi a označovala se za garanta sekulární podoby Turecka, jehož režim je zcela světský, ale kde žije 99 procent muslimů. Od nástupu k moci proislámského premiéra Recepa Tayyipa Erdogana v roce 2003 se vliv armády postupně snižuje. Dnes se skupina uvnitř turecké armády pokusila o převrat.

- Turecká armáda (TAF) pokládá samu sebe za strážce ideologie zakladatele moderního Turecka Mustafy Kemala Atatürka, což je oficiální státní ideologie, zvláště v zachování laického charakteru republiky.

- Po vyhlášení Turecké republiky v roce 1923 zakázal první prezident Atatürk politické aktivity vojenských důstojníků v aktivní službě zákonem z roku 1930.

- Po vojenském převratu v roce 1960 však Výbor národní jednoty vydal nový zákon o tureckých ozbrojených silách, který legitimizoval jejich zásahy do politiky. V pozdějších převratech a pokusech o převrat byly části tohoto zákona používány k ospravedlnění politických aktivit armády.

- TAF si stále uchovává významný vliv na rozhodování v otázkách souvisejících s tureckou národní bezpečností prostřednictvím Národní bezpečnostní rady, jejímž členem je prezident, náčelník generálního štábu ozbrojených sil a rada ministrů, byť se tento vliv v posledních desetiletích snižuje.

- Armáda v minulosti několikrát výrazně zasáhla do politiky a převzala moc. Provedla tři převraty - 27. května 1960, 12. března 1971 a 12. září 1980. Po převratu v roce 1960 armáda popravila prvního demokraticky zvoleného prezidenta Adnana Menderese.

- V roce 1997 armáda přispěla svým tlakem k odstoupení premiéra Neçmettina Erbakana kvůli jeho údajné snaze posílit roli islámu v Turecku. V roce 2012 armáda iniciovala vyšetřování Erbakanova svržení a nechala zatknout a obvinit ze spiknutí šest tehdejších generálů.

- Na jaře roku 2007 armáda podpořila masové demonstrace a bojkot ze strany opozice proti zvolení Abdullaha Güla prezidentem kvůli jeho islamistické minulosti. Při opakované volbě v srpnu Gül uspěl v parlamentu až ve třetím kole, v němž už nemusel získat dvoutřetinovou, ale jen nadpoloviční podporu zákonodárců.

- V říjnu 2008 v Turecku začal soud s údajnou ultranacionalistickou sítí nazývanou Ergenekon, když v červnu 2007 policie v Istanbulu objevila sklad zbraní a výbušnin. V únoru 2010 bylo 40 důstojníků zatčeno a formálně obviněno z pokusu o svržení Erdoganovy vlády. Letos v dubnu turecký nejvyšší odvolací soud zrušil tři roky starý verdikt soudu nižší instance, který poslal na doživotí za mříže bývalého náčelníka generálního štábu armády Ilkera Basbuga a mnoho dalších lidí.

- Erdoganova vláda, která má kořeny v politickém islámu, se střetává s laickými kruhy, především s armádou a soudci, v otázce, jakou roli má hrát islám v Turecku.

- V září 2012 bylo v Turecku odsouzeno více než 300 armádních důstojníků za spiknutí, jehož cílem podle obžaloby bylo v roce 2003 svrhnout proislámskou vládu v Turecku. Podobné procesy tu stále probíhají.

- Turecké obyvatelstvo překvapivě vojenské převraty zcela neodmítá - mnozí Turci vítají svržení vlád, které pokládají za neústavní.