Turecko ukončilo vojenské operace v Diyarbakiru, zákaz vycházet platí

Turecká armáda (ilustrační foto)

Turecká armáda (ilustrační foto) Zdroj: sekuritaci.cz

Turecká armáda po třech měsících ukončila vojenské operace proti kurdským bojovníkům v historické čtvrti Diyarbakiru, největšího města na převážně kurdském jihovýchodě země. Oznámilo to podle agentury AP turecké ministerstvo vnitra. Zákaz vycházení ale podle něj zatím zůstává v platnosti, dokud vojáci čtvrť neprohledají a nenajdou případné nastražené výbušniny.

Bezpečnostní operace proti bojovníkům zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) zahájily turecké jednotky v Diyarbakiru na začátku prosince poté, co byl ve čtvrti Sur vyhlášen 24hodinový zákaz vycházení. Cílem akce bylo vyhnat členy PKK, kteří stavěli barikády, hloubili zákopy a kladli výbušniny. Podle armády zahynulo během této operace 271 bojovníků PKK.

Vojenské akce proti povstalcům na většinově kurdském jihovýchodě země zahájila turecká armáda loni, když se zhroutilo dvouleté příměří mezi Ankarou a PKK. Kurdové tvrdí, že mezi oběťmi je rovněž mnoho civilistů. V polovině února armáda ohlásila konec operací ve městě Cizre, boje se soustředily do měst Silopi a Diyarbakir.