Turecko umožní spojencům v čele s USA využívat své základny

Ahmet Davotoglu

Ahmet Davotoglu Zdroj: ctk

Turecká vojenská letadla dnes zaútočila na pozice radikálů z Islámského státu (IS) na syrském území a nejméně 40 jich zabila. Informovala o tom turecká agentura Dogan. Podle tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua letouny odpálily rakety z tureckého vzdušného prostoru a všechny cíle zničily. Agentura AP uvedla, že jde o zásadní změnu taktiky Turecka vůči konfliktu v sousední Sýrii.

Ankara se dosud odmítala podílet na koaličních náletech, které vedou Spojené státy. Turecká diplomacie následně oznámila, že umožní spojeneckým letounům využívat turecké letecké základny.Turecké stroje F-16 v noci na dnešek zasáhly tři cíle v Sýrii v rámci letecké operace, která byla podle listu Hürriyet odvetou za čtvrteční útok na turecké vojáky. Letadla odstartovala z turecké základny v Diyarbakiru a Davutoglu ujistil, že stroje nenarušily syrský vzdušný prostor. Mezi zasaženými cíli jsou dvě stanoviště na syrské hranici proti tureckému pohraničnímu městu Kilis a shromaždiště lidí z IS. O život přišlo podle prvních zpráv asi 40 lidí.

Letecký útok následoval den poté, co při přeshraničních střetech mezi ozbrojenci z IS a tureckou armádou přišel ve čtvrtek o život jeden voják a další dva utrpěli zranění. Zabito bylo rovněž pět radikálů. Násilností podél 900 kilometrů dlouhé hranice mezi oběma státy v posledních dnech výrazně přibylo. V pondělí zaútočil sebevražedný atentátník, patrně napojený na IS, na prokurdské aktivisty v kulturním centru ve městě Suruç, ležícím zhruba deset kilometrů od syrského pohraničního města Kobani. Usmrtil 32 převážně mladých lidí a dalších 100 zranil.

Budou pokračovat

Turecká armáda kvůli incidentům posílila ostrahu hranic. Jak večer oznámila turecká diplomacie, Ankara rovněž odsouhlasila využití svých leteckých základen pro letouny spojenců v čele s USA. Do operace se prý zapojí i turecké letectvo. Spolupráce se spojenci má za cíl zvýšit bezpečnost lidí žijících na územích pod nadvládou IS.

Prezident Erdogan prohlásil, že operace proti extremistům budou pokračovat a že ta dnešní byla první. „Musejí složit zbraně, jinak ponesou důsledky,“ řekl. Turecko se podle něj rozhodlo změnit dosavadní taktiku vzhledem na změněnou situaci na severu Sýrie. „Během telefonátu s (prezidentem Barackem) Obamou jsme zopakovali naše odhodlání bojovat proti separatistickým organizacím a Islámskému státu,“ uvedl Erdogan.

Operace proti islamistům

V rámci boje proti terorismu zahájila ráno policie rozsáhlou operaci proti islamistům a členům v Turecku zakázané Strany kurdských pracujících (PKK). Operace se týkala 13 tureckých provincií. Zatčeno bylo 297 lidí, jedna žena při střetu s policisty zemřela. Mezi asi stovkou lidí, kteří byli zadrženi v Istanbulu, bylo přes 30 cizinců. Do operace bylo nasazeno zhruba 5000 policistů, kteří měli ze vzduchu podporu vrtulníků.

Erdoganovi kritici se nicméně obávají, že dění posledních dní vláda zneužije k tomu, aby mohla zahájila tažení i proti veškeré opozici, zejména Kurdům. „Nyní má v ruce vše, co chtěl, aby mohl jít po Kurdech a zároveň vypadal dobře v očích USA, které budou spokojené, že je Turecko součástí koalice,“ uvedl turecký analytik Halil Karaveli. Podobného názoru jsou i opozičních poslanci z prokurdské strany. „Skutečným cílem dnešních operací není Islámský stát, ale demokratická opozice,“ uvedli ve svém prohlášení.