Turecko uvalí odvetné sankce na dva americké ministry

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: CTK

Ankara uvalí sankce na amerického ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse a amerického ministra vnitra Ryana Zinkeho v odvetě za stejný krok USA z tohoto týdne vůči dvěma tureckým ministrům. Podle agentury Anadolu to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Washington uvalil sankce na turecké ministry ve středu kvůli zadržování amerického pastora Andrewa Brunsona. Ten byl v turecké vazbě od října 2016 a od minulého týdne je v domácí vězení, čelí obvinění z terorismu a špionáže.

"Poslední krok USA v incidentu s pastorem Brunsonem není dobrý pro strategické partnerství," řekl Erdogan na kongresu ženské organizace vládní strany AKP v Ankaře. "Dosud jsme byli trpěliví. ale dám pokyny, aby byla zmražena aktiva amerických ministrů spravedlnosti a vnitra v Turecku," dodal Ergodan.

Spojené státy zavedly podobné sankce vůči tureckým ministrům spravedlnosti a vnitra ve středu, oběma zmrazily majetek a účty spadající pod americkou jurisdikci a americké subjekty s nimi nesmí obchodovat. Americké ministerstvo financí sankce zdůvodnilo tím, že "hráli klíčovou roli v organizacích, které jsou zodpovědné za zatčení a zadržování pastora Andrewa Brunsona."

Padesátiletý Brunson, který žije v Turecku přes 20 let, řídil protestantskou církev v Izmiru na západě Turecka. Zatčen byl i se svou ženou v říjnu 2016 v rámci čistek po pokusu části turecké armády o státní převrat. Jeho žena byla po několika dnech z vazby propuštěna.

Brunson čelí obvinění z kontaktů na hnutí Fethullaha Gülena, jehož Erdoganova vláda dlouhodobě viní ze snahy ji svrhnout, a také z kontaktů na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK). Obě organizace Turecko považuje za teroristické. Obviněn je Brunson i ze špionáže.

Erdoganovo oznámení o tureckých sankcích přichází jen den poté, co americký ministr zahraničí Mike Pompeo v Singapuru prohlásil, že USA "mají maximální zájem pokračovat ve spolupráci s Tureckem" a že Ankara zůstává klíčovým spojencem Washingtonu v NATO.