Tusk má plán. Británii chce nabídnout pružný roční odklad brexitu

Donald Tusk jako nový předseda Evropské rady má před sebou řadu nesnadných úkolů

Donald Tusk jako nový předseda Evropské rady má před sebou řadu nesnadných úkolů Zdroj: CTK

Protesty proti brexitu (23.3.2019)
Theresa Mayová v britském parlamentu
3
Fotogalerie

Předseda Evropské rady Donald Tusk došel k závěru, že ve stávající situaci kolem britského odchodu z Evropské unie by byl nejlepším řešením pružný roční odklad brexitu. Novinářům to v pátek řekl vysoce postavený unijní činitel. Plán, se kterým nyní šéf unijních summitů seznamuje členské země bloku, by Britům umožnil odejít z bloku spořádaným způsobem poté, co schválí text dohody o vystoupení.

Podle dobře informovaného unijního představitele je takové řešení v souladu s dopisem, kterým dnes britská premiérka Theresa Mayová své evropské partnery požádala už o druhý odklad brexitu.

O věci budou ve středu jednat prezidenti a premiéři ostatních 27 zemí EU. Tuskova představa řešení je - spolu s britskou žádostí o odklad do 30. června - podkladem pro jejich rozhodování.

Unijní zdroje přitom zdůrazňují, že sedmadvacítka musí - navzdory únavě, která už je s brexitovým děním spojena - zachovat při řešení problematiky jednotný postoj. Některé země, například Francie, totiž dávají najevo, že jim dochází trpělivost s odklady a neschopností britské politické scény dosáhnout vnitropolitické dohody.

Británie měla původně EU opustit 29. března. Termín ale v březnu unijní summit po první žádosti premiérky Mayové odložil na 12. duben. Pokud by se ovšem minulý týden v britském parlamentu podařilo najít většinu pro text dohody o spořádaném odchodu, měla podle summitových závěrů Británie odcházet k 22. květnu. Dohodu o brexitových podmínkách ale britští poslanci i na třetí pokus odmítli. Hrozbu brexitu bez dohody už za týden se tak dnes Mayová snaží odvrátit druhou žádostí o odklad.

Podle činitele EU, který je o Tuskových postojích a názorech dobře informován, došel předseda Evropské rady k závěru, že pružný roční odklad je lepším řešením než trvalá a pokračující nejistota, kdy lidé ani firmy netuší přesné datum britského odchodu a politici by museli opakovaně rozhodovat o žádostech o odklad.

Předpokladem prodloužení britského členství v Evropské unii za 22. květen letošního roku je to, že také v Británii budou uspořádány volby do Evropského parlamentu, které začnou 23. května, připomněl unijní činitel.