Tusk před volbami ztrácí náskok nad PiS

Donald Tusk

Donald Tusk Zdroj: reuters

Polský premiér Donald Tusk má štěstí, že do voleb zbývá už jen něco přes týden. Jeho Občanskou platformu (PO) totiž dohání opoziční Právo a spravedlnost (PiS). Liberály by podle včera zveřejněného průzkumu volilo 34 procent lidí, partaj Jaroslawa Kaczyńského za ním zaostává o pět procent. Ještě v půli srpna přitom ztrácela až 18 procent. Pokud ale platforma do příští neděle náskok udrží, bude v novodobých dějinách Polska první stranou, jež zůstane u moci dvě po sobě jdoucí období.

„Boj bude nelítostný a potrvá do posledního dne,“ připustil Tusk během autobusového turné po Polsku. Podle analytiků mu nahrává stav ekonomiky. Ta od jeho předchozího volebního vítězství v roce 2007 rostla v průměru o 4,4 procenta ročně. Průměrná mzda se od nástupu premiéra do funkce zvýšila o 18 procent.

„Polské hospodářství je skutečně v dobré kondici – není to jen forma vládní propagandy,“ řekl agentuře Bloomberg Maciej Krzak z Centra pro sociální a ekonomický výzkum. „Polsko časem může aspirovat na to stát se jednou z největších ekonomik EU,“ dodal. Někteří politologové ale PO vytýkají, že jí v současnosti chybí obsah. Podle nich raději nepřichází s žádnými novými myšlenkami, aby si nevytvářela nepřátele.

PiS naopak zřejmě nahrává celkem klidné vedení kampaně, kterou navíc odstartovala docela brzy. Kaczyński mimo jiné vsadil na téma nezaměstnanosti mladých. Bez práce je totiž každý čtvrtý Polák ve věku od 18 do 24 let. Jeden z průzkumů naznačuje, že taktika PiS u této nejmladší skupiny voličů skutečně zabrala. Hlasovalo by pro ni 29 procent oslovených, pro platformu 27.

Odborníci očekávají nižší volební účast, což by PiS rovněž mohlo nahrávat, jelikož má disciplinovanější elektorát. PO se tak může stát obětí vlastního úspěchu. „Většina lidí se o volby nestará, protože nemá pocit žádné krize,“ řekla Reuters mladá Polka pracující pro nevládní organizaci, která přesvědčuje lidi, aby šli volit.