Tymošenková popírá účast na vraždě

Julia Tymošenková

Julia Tymošenková Zdroj: ctk

Někdejší ukrajinská premiérka Julija Tymošenková, která si odpykává sedmiletý trest vězení za podpis plynové smlouvy s Ruskem a na další procesy čeká, čelí novým problémům. Prokuratura tvrdí, že podle svědků v devadesátých letech zaplatila společně s dalším expremiérem Pavlem Lazarenkem vraždu úspěšného podnikatele a poslance Jevhena Ščerbaně. Podle Tymošenkové je nařčení politicky motivované.

Byznysmena zastřelilo společně s manželkou a dalšími lidmi ozbrojené komando v roce 1996 na letišti v Doněcku. Vyšetřovatelé došli k závěru, že si jeho smrt objednal Lazarenko, jenž byl v té době předsedou vlády. O možné účasti Tymošenkové hovoří prokuratura od podzimu. Nyní do případu zasáhl Šcerbaňův syn, který se prý dříve bál hovořit o tom, že vraždu nepohodlného obchodníka objednala jako tehdejší šéfka společnosti Jednotné energetické systémy Ukrajiny, obchodující s plynem.

„Věřím, že lidé dobře rozumí tomu, jak chabě tento případ drží pohromadě, komu prospěje a jak absurdní je,“ vzkázala vůdkyně opozice. Zapojení odmítá i Lazarenko, jemuž letos vyprší v USA trest za podvody a praní špinavých peněz. Opozice plánuje v parlamentu vytvořit komisi, která má prošetřit vraždu Ščerbaně a smrt dalších vlivných osob.

Tymošenková dlouhodobě tvrdí, že její stíhání má znemožnit její účast v říjnových parlamentních volbách. Vládní Strana regionů v poslední době v průzkumech podporu uskupení expremiérky nepřekonává.

Strany kritizující prezidenta Viktora Janukovyče navíc jednají o tom, že budou kandidovat společně, aby se odpor netříštil. „Jediné, čeho se vládní strana bojí, je sjednocení opozice. Proto vás žádám o jednu věc: spojte se,“ vydala nedávno Tymošenková instrukce spolustraníkům. V čele kandidátky by ji mohl nahradit lídr Fronty změn Arsenij Jaceňuk.

Média trochu škodolibě podotýkají, že spojení bude od některých politiků a současných poslanců vyžadovat tvrdou oběť – budou se muset vzdát volitelných míst na listině. Krok je podle analytiků riskantní i pro Tymošenkovou, která je v charkovském zařízení už tak dost stranou. Jaceňuk by ji mohl zastínit a stát se novou tváří opozice.

Zdá se však, že volební vítězství odpůrců vlády je pro prominentní vězeňkyni jedinou šancí dostat se na svobodu.