Tymošenková ve vězení zahájila protestní hladovku

Julia Tymošenková

Julia Tymošenková Zdroj: ctk

Vězněná bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková zahájila hladovku na protest proti politickým represím v zemi. K tomuto kroku se rozhodla už v pátek, oznámil dnes její obhájce Serhij Vlasenko. Vězeňská správa to nepotvrdila ani nepopřela.

„Julija Tymošenková zahájila hladovku,“ řekl Vlasenko u dveří charkovské věznice, kde si Tymošenková odpykává sedmiletý trest za zneužití pravomocí. Hladovka je podle něho časově neomezená.

Tymošenková má podle Vlasenka modřiny na rukou i na břiše. Advokát tvrdí, že to je výsledek převozu do železniční nemocnice v Charkově, kam byla expremiérka transportována právě v pátek 20. dubna.

„Na rukou má plno modřin a na břichu obrovskou podlitinu, která je dosud vidět, i když jsou to už čtyři dny“, cituje agentura Vlasenka. Zdůraznil, že zřejmě kvůli tomu ho k Tymošenkové po dva dny nechtěli pustit. Podle Vlasenka ji vězeňští strážci kopli do břicha, když ji násilím převáželi v pátek do nemocnice. Údajně mu i řekla, že ji bili.

Vězeňská služba použití násilí vyloučila

Vězeňská služba dnes popřela, že by při hospitalizaci Tymošenkové 20. dubna byla použita síla. „Převáželi ji zdravotníci a naši pracovníci na to jen dohlíželi. Byla přenášena na rukách jen tam, kde nemohla jít, a to po schodech,“ cituje Interfax vězeňskou službu. Vedení nemocnice podle Interfaxu tvrdí, že nedostalo žádné stížnosti na to, že by Tymošenková utrpěla nějakou tělesnou újmu.

Zástupce vězeňské správy v Charkově nepotvrdil ani nepopřel zprávu obhájce Tymošenkové, že expremiérka drží hladovku. Podle něho se hladovka oznamuje písemně. „Nyní nemohu říci, jestli je to hladovka nebo ne. Ledničku má Tymošenková v cele. Může si brát jídlo bez naší přítomnosti,“ řekl.

Manžel Tymošenkové vyzval svět k sankcím proti Ukrajině

Tymošenková byla v neděli za silného policejního doprovodu převezena zpět ze železniční nemocnice do vězení. Podle advokátů expremiérka pravděpodobně odmítla léčbu, když se seznámila s textem nedávného dobrozdání dvou německých expertů. Ti vyjádřili pochyby, že se vězněná politička v charkovské nemocnici může uzdravit.

Tymošenková podle zpráv německých odborníků trpí silnými bolestmi zad, které jí způsobuje vyhřezlá meziobratlová ploténka. Je prakticky trvale upoutána na lůžko a potřebuje nemocniční léčbu.

Manžel expremiérky Oleksandr Tymošenko, který letos v lednu získal azyl v Česku, v pondělí vyzval světové státníky, aby zabránili „fyzické likvidaci“ jeho ženy a vyhlásili sankce proti ukrajinskému režimu. Prohlásil také, že bez ohledu na výhrady německých lékařů nyní chtějí ukrajinské úřady expremiérku násilím dopravit k dalšímu soudnímu přelíčení, které má brzy začít.

V novém procesu, v němž je Tymošenková obviněna z finančních machinací a daňových úniků, jí hrozí až 12 let vězení. Tymošenková vinu popírá a kauzy považuje za politicky motivovanou odvetu, kterou má na svědomí její rival, současný ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Západ odsuzuje rozsudek nad Tymošenkovou a označuje ho za politicky motivovaný.