U německých úřadů se v září zaregistrovalo 170 tisíc běženců

Uprchlíci v berlínském registračním centru

Uprchlíci v berlínském registračním centru Zdroj: CTK

V Německu se v září zaregistrovalo 170 tisíc běženců, podle ministerstva vnitra je to zatím největší počet za jediný měsíc. Podle zdrojů deníku Die Welt je však skutečný počet lidí, kteří do země v září přišli, mnohem vyšší. Bavorský zemský ministr vnitra Joachim Herrmann už ve středu odhadl počet běženců, kteří v září do Německa dorazili, na 270 tisíc.

Od začátku roku už se v Německu zaregistrovalo 577 tisíc uprchlíků, kteří zároveň požádali v zemi o azyl. Vláda předpokládá, že za celý rok dorazí do země 800 tisíc žadatelů o azyl, někteří politici mluví o milionu lidí.

Skutečný počet uprchlíků, kteří do Německa přišli, ale je podle politiků vyšší. „Panuje tu nejistota. Nikoli zanedbatelná část běženců se nenechala zaregistrovat. Jiní se sice zaregistrovali, ale potom odjeli jinam,“ upozornil ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Německo se kvůli velkému počtu přicházejících běženců chystá změnit zákony, aby zrychlilo a zjednodušilo azylové řízení. Spolkový sněm dnes příslušné návrhy schválil v prvním čtení a očekává se, že za dva týdny je definitivně potvrdí, aby mohly začít platit od začátku listopadu. V současnosti trvá vyřízení žádosti o azyl v průměru pět měsíců. Na vyřízení žádosti v současnosti podle Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) čeká zhruba 275 tisíc uprchlíků.